1.8.2018. 11:55
0
Beč preuzima koordinaciju Dunavske strategije
Dunavsku strategiju Evropske unije ubuduće će voditi Grad Beč, odlučeno je u Splitu na sjednici nadzornog odbora Dunavskog transnacionalog programa i koordinatora iz država članica Dunavske strategije.

Strategiju razvoja za područje Dunava koja treba da unaprijedi privredni i društveni rast jednog velikog regiona prvobitno su Austrija i Rumunija predložile Evropskom savjetu. Nakon dugog procesa konačno je odlučeno da predsjedavajući koordinacioni biro bude u Beču.

Bečko koordinaciono tijelo "Danube Strategy Point" (DSP) treba da izradi akcioni plan, koji će biti uspostavljen radi usklađivanja s programima za razvoj Evropske unije.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig je naglasio da za Dunavsku strategiju Evropske unije zaslužno intenzivno angažovanje Grada Beča posljednjih godina.

Kako je saopćeno iz Eurocomm-PR-a, Dunavski region je fascinantan region od izuzetnog strateškog značaja za Evropu. Dunav je najduža rijeka u Evropskoj uniji i na njenim obalama živi oko 115 miliona ljudi koji govore 12 različitih jezika i imaju drugačija privredna, historijska i društvena iskustva. Ukupno 14 država je dio Dunavskog regiona.

U zadatke Dunavske strategije EU između ostalog spadaju osiguravanje prostora za plovidbu, navigacioni sistem na Dunavu, ubrzavanje saobraćaja na granicama, izgradnja sistema vodosnabdijevanja, kanala i malih postrojenja, zaštita specifičnosti predjela, naseljavanje kečige, jedne od najstarijih stanovnika Dunava, saradnja sa univerzitetima, povećanje privredne konkurentnosti i drugi.

(FENA / Lejla Trle) 

Bec
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.