10.8.2018. 10:40
0
Broj trudnica ovisnih o opijatima se učetverostručio u Sjedinjenim Državama
Broj trudnica ovisnih o opijatima se učetverostručio u Sjedinjenim Državama u posljednjih 15 godina, prema službenim statistikama objavljenim u četvrtak koje potvrđuju opseg krize javnog zdravstva u zemlji.

Izvještaj američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkriva veliki porast trudnica ovisnica u 28 država  u periodu između 1999. i 2014. godine.  Stopa  žena ovisnica  je s 1,5 na 1.000 u 1999. godini  porasla na 6,5 u 2014. godini.

Vermont je imao najveću stopu nataliteta  povezanog  s opijatskom ovisnošću. U 2014. godini  gotovo 49 porođaja na 1000 žena ,  te Zapadna Virginia u kojoj  su 32 trudnice ovisnice  na 1.000 žena.

Podaci ističu razorni učinak krize koje droga ima na porodice diljem Sjedinjenih Država, uključujući i najmlađe, komentirao je direktor CDC-a Robert Redfiled, prenose američki mediji.

Opioidna ovisnost tokom trudnoće uzrok je  niza problema za majke i njihove bebe, uključujući smrt majke, mrtvorođenče i sindrom neonatalne apstinencije (NAS) zbog koje novorođenčad pate od simptoma povlačenja.


(FENA / Lejla Trle) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.