3.10.2018. 11:45
0
Vijeće Evrope upozorilo na loš položaj nacionalnih manjina u BiH
Savjetodavni komitet Vijeća Evrope u svom najnovijem izvještaju ocijenio je kako "bh. političari produbljuju etničke podjele, dok nacionalne manjine, ali i narodi, ne mogu ostvariti svoja prava".

Savjetodavni komitet Vijeća Evrope priznaje da je napravljen određeni napredak u rješavanju problema Roma, kao i rastući potencijal za uspostavljanje integrisanih škola. Kada se govori o Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina navodi se da nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini nemaju učinkovit pristup svojim pravima.

Komitet dalje navodi da da je zemlja duboko podijeljena između tri konstitutivna naroda, dok su nacionalne manjine diskriminisane i ne mogu do kraja učestvovati u političkim procesima.

- Iako su ozbiljni međuetnički incidenti uspješno spriječeni posljednjih nekoliko godina, kontinuirana segregacija samo površno maskira prikriveno neprijateljstvo i ne ostvaruje se stvarni napredak u pravcu dubljeg prihvatanja etničkih grupa - navodi se u izvještaju.

Dalje se navodi da građani iz reda Ostalih, uprkos presudi Evropskog suda za ljudska prava, ne mogu ostvariti svoje političko pravo zbog nedostatka političke volje da se izvrše ustavne i zakonske izmjene.

U izvještaju se navodi kako je javni život u BiH obilježen segregacijom. Komitet također ističe da pripadnici konstitutivnih naroda koji žive izvan teritorije koja odgovara njihovoj etničkoj pripadnosti trpe ogromnu diskriminaciju, a u nekim slučajevima ćak nasilje i zlostavljanje.

- Politički lideri i druge javne ličnosti i dalje prave podjele i iznose diskriminirajuće izjave, produbljujući na taj način etničke podjele. Takve izjave ne nailaze na osudu i samim tim daju prizvuk nekažnjivosti. Malo je napora uloženo da se podučavaju jezici manjina i oni se ne koriste ni u odnosima sa državnim organima - navodi se u izvještaju.

U izvještaju se navode i napori civilnog društva da se izbori sa segregacijom, te se navodi primjer protesta u Jajcu protiv podjele dijece u školama na nacionalnoj osnovi. Uprkos tome iz Vijeća Evrope ističu kako je ipak napravljen vrlo mali pomak u borbi protiv ovakvih pojava, odnosno problema dvije škole pod jednim krovom.

Ističe se da je ostvaren određeni pomak u registraciji Roma i pristupu njihovim ličnim dokumentima, ali kada je riječ o upisu u škole, navodi se da je vrlo visok stepen prekidanaj školovanja, prije svega među romskim djevojčicama.

- Romi se i dalje suočavaju sa ozbiljnim poteškoćama i diskriminacijom u smislu pristupa zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti, redovnom obrazovanju i stanovanju. Mnogi žive u odvojenim zajednicama, često u substandardnim životnim uslovima - navodi se u izvještaju.

Iz Vijeća Evrope sugerišu da je potrebno što prije izvršiti izmjene Ustava i zakona kako bi se iskorijenila diskriminacija Ostalih i pružila im se prilika da obavljaju jave funkcije u državi, kao i da se omogući nesmetan rad osobama čija etnička pripadnost je odgovara njihovom mjestu rezidentnosti.

Vijeće Evrope poziva i na jasnu osudu javnih izjava koje podstiču etničku mržnju. Također se poziva na međureligijski dijalog, uklanjanje segregacije u obrazovanju, rješavanje stambenog pitanja Roma, zapošljavanja, obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Ostale preporuke uključuju objavljivanje rezultata popisa koji se odnose na etnički razdor lica koja pripadaju Ostalima, sprečavanje, istraživanje, gonjenje i sankcionisanje svih rasno ili etnički motivisanih zločina, kontinuiranu podršku Instituciji ombudsmena, usvajanje Akcionog plana za Rome 2017-2020, kao i uklanjanje prepreka pristupu romske djece obrazovanju.

- Vlasti trebaju aktivnije razvijati nastavu na jezicima manjina i osigurati odredbe za njihovu upotrebu u odnosu na administrativne organe. Potrebno je preispitivanje odredbi koje uređuje Državni odbor za nacionalne manjine, kako bi se osiguralo da oni sami odrede svoje predstavnike i utiču na donošenje odluka o pitanjima koja utiču na njihova prava - navodi se u izvještaju.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.