21.10.2018. 8:50
0
Amerika će se povući iz nuklearnog sporazuma s Rusijom
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma koji su prije 30 godina, u sovjetsko vrijeme, potpisali Washington i Moskva.

Trump je na mitingu u saveznoj državi Nevadi uoči parlamentarnih izbora zakazanih 6. novembra u SAD, rekao da je Rusija prekršila taj sporazum, ne navodeći druge detalje.

“Povući ćemo se iz sporazuma i nastaviti da razvijamo svoje oružje, osim ako Rusija i Kina budu spremne na novi dogovor”, rekao je Trump.

Trumpov savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton danas putuje u Rusiju, poslije čega će posjetiti Azerbejdžan, Jermeniju i Gruziju.

Američki mediji prenijeli su da će Bolton s ruskim zvaničnicima razgovarati o sporazumu o nuklearnom oružju srednjeg dometa koji su 1987. godine potpisali Ronald Reagan i Mihail Gorbačov.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata zabranjuje čitavu jednu klasu oružja – krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.