21.10.2018. 10:30
1
Saudijska Arabija angažirala 'internet-vojsku' da uznemirivaju Jamala Khasoggija
Saudijska Arabija angažirala je pravu malu internet-vojsku da bi na društvenoj mreži Twitter uznemiravali novinara Jamala Khashoggija i druge kritičare Rijada, piše danas američki list "New York Times".

List navodi da je u to bila uključena i takozvana farma trolova koja se nalazi u Rijadu sa koje se, kako se sumnja, vrši špijunaža unutar Twittera radi nadgledanja korisnika.

''New York Times'' piše da su saudijski operativci kampanju uznemiravanja na društvenoj mreži počeli 2010. godine.

Pozivajući se na američke i saudijske zvaničnike, list navodi da je tvorac te strategije Saud el-Kahtani, savjetnik princa Mohameda bin Salmana.

Predstavnici Twittera i Saudijske ambasade u Washingtonu nisu željeli da komentiraju pisanje lista.

Saudijska Arabija jučer je saopćila da je novinar Jamal Khashoggi, koji se vodio kao nestao od 2. oktobra kada je ušao u konzulat te zemlje u Istanbulu, ubijen u tuči unutar objekta i da su dvojica zvaničnika otpuštena zbog njegove smrti.

Turski zvaničnici izjavili su jučer da je Khashoggi ubijen i da su njegovo tijelo isjekli pripadnici saudijskih sigurnosnih snaga.

Saudijski mediji javili su jučer da je Kahtani jedan od petorice zvaničnika koje je kralj Salman otpustio nakon međunarodnih kritika zbog nestanka Khashoggija.


(SRNA/Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.