30.10.2018. 21:45
0
U zatvoru u Zapadnoj Virginiji ubijen bivši šef bostonske mafije
Zloglasni bivši šef bostonske mafije James Whitey Bulger ubijen je u zatvoru u Zapadnoj Virginiji, javlja CNN. Tu informaciju potvrdili su im brojni funkcioneri.

Služio kaznu od dvije doživotne

Bulger je ubijen u dobi od 89 godina, a američkim vlastima bježao je duže od 16 godina prije nego što je uhapšen u junu 2011. Osuđen je na dvije doživotne te još dodatnih pet godina zatvora zbog učestvovanja u stvaranju kriminalne organizacije, koja je, kako je rekla sutkinja koja mu je izrekla kaznu, "počinila nedokučiva djela koja su terorizirala cijeli grad".

Sutkinja je Bulgera osudila za 31 kazneno djelo, uključujući reketarenje, iznudu, pranje novca, dilanje droge i posjedovanje oružja. Porota je presudila da je kriv za 11 ubistava počinjenih od 1973. do 1985. godine. CNN piše da je njegova smrt kraj posljednjeg poglavlja u životu jednog od najzloglasnijih kriminalaca i bjegunaca u SAD.

Bulgera CNN opisuje kao čovjeka koji je život posvetio nasilju, osveti i zastrašivanju te nije htio pogledati u oči nijednog rođaka osoba koje su ubili on ili njegovi gangsteri. 

Teška svjedočenja na sudu

Na suđenju je nazivan kukavicom, štakorom, propalicom i sotonom, a on je sve to vrijeme gledao u pod i šutio. Žrtve su na sudu opisale neke od najmračnijih godina koje je grad Boston prošao.

- Svjedočenja o ljudskoj patnji koje ste prouzročili vi i vaši saradnici bilo je teško slušati i bolno gledati. Na trenutke sam željela da se radi o filmu, da ovo što slušamo nije stvarno. Ali kako porodice žrtava predobro znaju, to nije bio film - rekla je sutkinja Denise Casper.

CNN dodaje i da je 2016. godine organizirana aukcija na kojoj su prodate stvari iz Bulgerovog stana u Kaliforniji kako bi se isplatila naknada porodicama žrtava, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.