24.11.2018. 15:53
0
Dan državnosti BiH obilježava se i u Kanadi
Hamilton u Kanadi je jedinstven grad u svijetu koji obilježava najznačajnije datume bosanskohercegovačke kulture sjećanja kao što su 11. juli, sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici i 31. maj, Svjetski dan bijelih traka. Osim toga Hamilton obilježava i najvažnije bosanskohercegovačke državne praznike 1. mart Dan nezavisnosti i 25. novembar Dan državnosti, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.
I ove godine odlukom gradonačelnika Hamiltona Freda Eisenbergera na zgradi Skupštine grada u znak 25. novembra Dana državnosti BiH se vijori bosanskohercegovačka državna zastava. Istovremeno na velikom elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona, odlukom gradonačelnika je napisano: 'Sretan 25. novembar, Dan državnosti BiH'. Na kraju veliki elektronski simbol Hamiltona ispred zgrade Skupštine grada je u predvečerje Dana državnosti BiH osvijetljen u bojama bosanskohercegovačke zastave.

U posebnom saopštenju gradonačelnika Hamiltona Ferd Eisenbergera poslanog bosanskoj zajednici stoji:

"Zadovoljstvo mi je da vam pošaljem najbolje želje i čestitke povodom obilježavanja Dana državnosti BiH 25. novembra 2018. godine. Želim prepoznati i priznati ogroman doprinos vaše zajednice gradu Hamilton. BiH je imala dugu historiju. Tokom godina vladavine imperija do danas bosanski narod je očuvao svoju kulturu i ideale. Posvećenost Bosanaca slobodi i slobodnom povezivanju različitih naroda je primjer svijetu. Doprinos  demokratiji u regionu je duboko cjenjen. Bosanci su blagoslovljeni s prelijepom zemljom i ponosnim ljudima. BiH može biti ponosna na vaše generacijsko naslijeđe u ovoj zemlji. Želim vam nastavak uspjeha u Kanadi i u gradu Hamiltonu.

U posebnom saopštenju člana Kanadskog parlamenta Boba Bratine poslanog u ime kanadskog premijera Justina Trudeaua, bosanskoj zajednici stoji:  

"Među više od stotinu različitih nacionalnih grupa u divnoj raznolikosti našeg grada su stanovnici čije su porodice nastale na historijskom mjestu koje se zove BiH, koja je u samoj regiji velike raznolikosti. 25. novembar se obilježava ovdje i širom svijeta. To je dan kada je BiH postigla savremenu državnost. Njena istinska historija vijekovima svjedoči istaknutu tradiciju, susret i mijšanje različitih civilizacija i kultura, umjetnosti, muzike, književnosti i, naravno, kuhinje. Božanstvena državnost je sada ukorijenjena u zakon, uz sve prateće političke i društvene aspekte moderne nacije. Veoma sam ponosan što politički predstavljam Bosance čija raznolikost mnogo obogaćuje stanovnike Hamiltona, a čija je lična historija započela u BiH".

Direktor IGK Emir Ramić je naglasio da je obilježavanje Dana državnosti BiH u Kanadi i posebno Hamiltonu znak poštovanja države BiH i poštovanja bosanske zajednice u Kanadi i posebno Hamiltonu.

Ovim se promoviše historijski značaj  25. novembra 1943. godine kada održano je prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je BiH definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Zahvaljujući vama BiH ima svoj glas u Kanadi i posebno u Hamiltonu. Kanada i njen grad Hamilton ostaju država i grad koji najviše u svijetu podržavaju odluke Dan državnosti, odnosno državu BiH. Zbog toga predlažem da se Hamilton i Sarajevo bratime i time još više zajedno porade na boljim odnosima između Kanade i posebno Hamiltona.

Veoma je važno da građani BiH bez obzira gdje se nalaze, a posebno mladi naraštaji, baštine bosanskohercegovačke vrijednosti. Sastavni dio te baštine je Dan državnosti BiH koji ne treba biti samo podsjetnik na prošlost, nego njegove državotvorne vrijednosti moraju biti putokaz za budućnost. Državnost BiH je obnovljena prije 75 godina, usred Drugog svjetskog rata, dok u zemljama ratne Evrope nisu zasjedali parlamenti, u BiH osnovana su antifašistička vijeća, kao svojevrsne državotvorne i ustavotvorne skupštine. Zasjedanja antifašističkog vijeća BiH nisu puke historijske činjenice i događaji koje treba samo memorijalno oživljavati. Na tim skupovima predstavnika naroda i građana BiH donošene su odluke od suštinske važnosti za državotvornu historiju BiH, njenu civilizacijsku izuzetnost. Zato je ZAVNOBiH ispit za bosanskohercegovačku kulturu pamćenja, saopćeno je iz IGK-a.

(NAP/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.