21.12.2018. 11:20
0
"Putina je potrebno držati dalje od Balkana"
Američka agencija Bloomberg u tekstu pod naslovom "Držati Balkan van Putinovog domašaja" ocjenjuje da bi ovo trebalo da bude vrijeme optimizma za države bivše Jugoslavije, ali tvrdi da su dobre vijesti na Balkanu "nepoželjne za ruskog predsjednika", jer znače jačanje veza tog regiona sa zapadnom Evropom.

Bloomberg podsjeća da je Crna Gora postala 29. članica NATO-a, da Makedonija radi na rješavanju spora sa Grčkom oko imena, da su u BiH ove godine mirnije protekli opšti izbori u odnosu na 2014, te da napreduju mirovni pregovori o Kosovu, iako se ne održavaju regularno. 

"Za Vladimira Putina sve to su neželjene vijesti, odražavajući, kao što čine, stabilizaciju Balkana i jačanje njegovih odnosa sa Zapadnom Evropom. Ruski predsjednik smatra da je to što zapadne zemlje prigrljuju Balkan dio napora da se okruži Rusija i liši svog mjesta svjetske sile. Moskva zato čini sve napore da stane na put tome", tvrdi Bloomberg. 

U tekstu se pominju navodne akcije Rusije za koje se tvrdi da predstavljaju problem za Evropu i Balkan, jer destabilizuju jugoistočni dio kontinenta, te se ukazuje na korake koje bi EU trebalo da napravi.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.