27.12.2018. 21:01
0
Izrael: Netanyahuov najopasniji rival osnovao stranku
Bivši šef izraelskih oružanih snaga i najopasniji rival izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na predstojećim izborima zakazanim za proljeće, Benny Gantz, u četvrtak je formalno osnovao stranku.

Reuters prenosi da su detalji o Gantzovoj Izraelskoj Partiji Otpora isplivali u medijima prije njenog formalnog osnivanja i donekle pružili uvid u njene ideološke pozicije.

Osim što teži da očuva Izrael kao "jeverejsku i demokratsku državu" partija obećava promjene prioriteta u okviru nacionalne sigurnosti i ekonomije, navodi se.

Rezultati najnovijih anketa predviđaju da će partija Likud izraelskog premijera Netanyahua odnijeti laku pobjedu na izborima 2019. godine, sa oko 30 od 120 mjesta u izraelskom parlamentu, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Gantz (59), koji je postao šef vojske 2011. godine, bio je prije toga komandant snaga na sjeveru, na granici sa Sirijom i Libanom.

Također je bio vojni ataše u Washingtonu, a tokom četvrtog mandata nadgledao je dva rata u pojasu Gaze, navodi agencija.

Vlada premijera Benjamina Netanyahua donijela je odluku da se 9. aprila održe prijevremeni izbori.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.