5.3.2019. 8:12
0
"Evropa od Drugoga svjetskog rata nikada nije bila potrebnija, niti je ikada bila ugroženija kao danas"
Francuski predsjednik Emmanuel Macron gorljivo je branio novu Europu u kolumni objavljenoj u ponedjeljak u svih 28 članica EU-a, u kojoj je iznio ideje za "Europsku renesansu" uoči europskih izbora u svibnju.

Nazivajući izbore odlučujućima i upozoravajući da je Europa ugrožena, njegove riječi namijenjene su 'buđenju' Unije kojoj po njemu trebaju fundamentalne reforme, prenosi Al Jazeera.

Kolumna je izašla u vrijeme pojačanih napetosti na Zapadu koji je uzdrmala politika američkog predsjednika Donalda Trumpa "Amerika na prvom mjestu" te izlazak Velike Britanije iz EU-a.

Cilj prijedloga, iznesenih u listovima poput The Guardiana u Britaniji i Die Welta u Njemačkoj, zaštita je i obrana europskih građana, uz novi poticaj Uniji u smislu globalne konkurentnosti.

- Europski će izbori za nekoliko tjedana odrediti budućnost našeg kontinenta. Europa od Drugoga svjetskog rata nikada nije bila potrebnija niti je ikada bila ugroženija kao danas - napisao je Macron.

-Nacionalizam ne nudi ništa. To je projekt koji odbija - istaknuo je.

Macron predlaže osnivanje europske agencije za zaštitu demokracije čiji bi stručnjaci sprečavali manipulacije i financiranje europskih stranaka iz inozemstva.

Također predlaže oživljavanje Schengenskog prostora, osnivanje zajedničke granične policije i europskog ureda za azil.

Nastojeći uvjeriti Europljane da ne glasuju za nacionaliste, francuski predsjednik poziva europske države i institucije da krajem godine dođu na "Konferenciju o Europi".

Cilj joj je predložiti reforme Unije bez zabranjenih tema, uključujući obnovu postojećih ugovora.

- U toj Europi, ljudi bi istinski uzeli svoju sudbinu u svoje ruke, u toj bi Europi i Britanija našla svoje mjesto - napisao je Macron.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.