11.3.2019. 16:16
0
Anketa: Dvije trećine Nijemaca želi da Merkel ostane kancelarka do 2021. godine
Dvije trećine Nijemaca želi da kancelarka Angel Merkel nastavi da vlada zemljom do kraja svog aktuelnog mandata u jesen 2021. godine, pokazuje anketa instituta Forsa objavljena u ponedjeljak.

Glasačko tijelo svih političkih stranaka u Njemačkoj, izuzev populističke Alternative za Njemačku (AfD), voljelo bi da Merkel ostane na vlasti, pokazuju rezultati ankete. Samo 29 posto ispitanika anketiranih od Forse za potrebe njemačkih TV stanica RTL i NTV želi da Merkel podnese ostavku prije isteka mandata.

Merkel je njemačka kancelarka već 13 godina. Ona je podnijela ostavku na čelu svoje Kršćansko-demokratske unije (CDU) u oktobru prošle godine, ali je izrazila želju da ostane kancelarka do isteka mandata u 2021.

Anketa Forse pokazala je da se njena popularnost otada povećala jer 67 posto Nijemaca želi da Merkel ostane na položaju do 2021., naspram 55 posto u 2018.

S 80 posto, najviša stopa podrške radu Angele Merkel dolazi i od pristalica njene stranke CDU i od glasača Stranke zelenih. Za razliku od vladajuće koalicije na saveznom nivou, u brojnim njemačkim gradovima i saveznim državama vlada takozvana crno-zelena koalicija (CDU i Zeleni).

Podrška Merkel da dovrši svoj posljednji mandat kao njemačka kancelarka podjednako je snažna među pristalicama njemačkih Socijaldemokrata (SPD), Kršćansko socijalne unije (CSU) i Slobodne demokratske stranke (FDP), pa čak i ekstremno ljevičarske stranke Die Linke (Ljevica).

U međuvremenu, ogromna većina pristalica AfD - 75 posto - zalaže se za prijevremeni odlazak Merkel s kancelarskog položaja.

Anketa Forse također je pokazala da bi, ukoliko Merkel prije vremena napusti kancelarski položaj, 56 posto Nijemaca bilo za sazivanje novih nacionalnih izbora.

Ispitanici su, ipak, nesigurni kakve rezultate očekuju od prijevremenih izbora. Samo 12 posto njih želi nastavak vladavine aktuelne koalicije, dok bi ih 17 posto podržalo koaliciju sačinjenu od CDU-CSU, FDP i Zelenih.

Objava Merkel u prošloj godini da podnosi ostavku sa čela CDU dovela je do brojnih rasprava među njemačkim političkim strankama ko bi trebao predvoditi zemlju u budućnosti, posebno ukoliko Merkel podnese ostavku s kancelarskog položaja prije isteka mandata, prenosi Xinhua.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.