15.3.2019. 13:58
0
Manifest luđaka: Dok Aja Sofija ne ostane bez minareta, muškarci Evrope su muškarci samo na papiru
"Ja sam samo običan bijeli muškarac iz obične porodice, koji se odlučio zauzeti kako bi osigurao budućnost za svoje ljude", tim naizgled nevinim riječima masovni ubica Brenton Tarrant završava odgovor na prvo pitanje u svom proglasu. Tarrant je odgovoran za smrt najmanje 49 ljudi u novozelandskom Christchurchu, a njegov manifest je nazvan Velika zamjena (francuski Le grand remplacement), po desničarskoj teoriji zavjere koja vjeruje da se bijela katolička populacija Francuske i Evrope sistematski mijenja neevropskim stanovništvom, kroz nekontrolisani demografski rast i migracije.

Manifest dug sedamdeset i četiri stranice otvara jedna od najpoznatijih poema Dylana Thomasa "Do Not Go Gentle Into That Good Night". U uvodniku koji slijedi, Brenton Tarrant daje svoju opservaciju krize, napominjući da pad nataliteta među bijelcima, te migracija i povećan natalitet među migrantima uzrokuju krizu. "Ovo je etnička, kulturna i rasna razmjena... ovo je bijeli genocid", zaključuje Tarrant.

Jedanaestogodišnja Ebba Åkerlund je bila jedna od žrtava smrtonosnog terorističkog napada u Stockholmu 2017. godine, kada je Uzbekistanac Rakhmat Akilov ubio petero, a ranio četrnaestero ljudi. Akilov, osuđen na doživotnu robiju, iskazao je tad vjernost ideji Islamske države. Upravo je Ebbino ubistvo navedeno kao jedan od razloga napada na muslimane Christchurcha.

"Smrt Ebbe od ruku osvajača, poniženje, njena nasilna smrt i moja nesposobnost da je zaustavim, razbili su moj cinizam kao malj. Više nisam mogao da ignorišem napade. To su bili napadi na moj narod, moju kulturu, moju vjeru, napad na moju dušu", napisao je Tarrant.

Dodao je da ga je na masovno ubistvo potaklo i stanje koje je zatekao na svom proputovanju kroz francuske gradove. Kako je zaključio, u tim gradovima se susretao sa 'dvije glave osvajača po glavi Francuza i Francuskinje'.

"Francuzi su bili manjina koja je na ulici bila često sama, bez djece. Imigranti, s druge strane, su mladi sa velikim porodicama", piše Tarrant.

Neprijatelji Evrope:Turci, Erdogan, Merkel...
Turcima je poručeno da mogu 'mirno živjeti na svojoj zemlji i da im se ništa nažao neće desiti, na istočnoj strani Bosfora'. No sa zapadne strane Bosfora, Tarrant poručuje da će Turci biti 'ubijani i protjerivani kao žohari'.

Morbidna prijetnja završava obećanjem da će Aja Sofija biti opet bez minareta, a Carigrad će po punom pravu biti kršćanski. Na pad Carigrada 1453. godine danas ukazuju mnoge političke organizacije desne orijentacije, poput grčke Zlatne zore, uviđajući u tome ne samo historijsku činjenicu, već upozorenje koje odgovara sadašnjosti, piše Oslobođenje.

U manifestu, Tarrant identificira 'visokoprofilne neprijatelje nacija i rase', te poziva na njihovo ubistvo. Tako je Angela Merkel okarakterisana kao najveći krivac i nazvana 'majkom svega antigermanskog i antibjelačkog'. Meta na čelo je stavljena i Erdoganu kao 'lideru najstarijih neprijatelja i najveće islamske grupe unutar Evrope', te Sadiqu Khanu, trenutnom gradonačelniku Londona kojeg Tarrant naziva 'pakistanskim muslimanskim osvajačem'.

Tarrant poziva i na ubistvo 'antibjelačkih direktora kompanija', te dilera narkotika.

Kako se navodi u manifestu, i NGO sektor je na meti bijesa Tarranta zbog njihove pretpostavljene odgovornosti u 'genocidu evropskog naroda'.

"Smrvite izdajničke nevladine organizacije, ubijte njihove lidere, spalite im zgrade, bombardujte njihove brodove, poderite njihove postere i uništite njihovo članstvo. Otjerajte ih iz vaše zemlje i dajte izdajicama ono što izdajice zaslužuju - smrt", piše Tarrant u dokumentu koji su svjetski mediji i korisnici društvenih mreža okarakterisali kao "djelo mržnje", piše Oslobođenje.

(Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.