26.4.2019. 19:04
0
WikiLeaks: SAD pokušavaju da osude Assangea na smrtnu kaznu
Američke vlasti pokušavaju da osnivača WikiLeaksa Julianea Assangea optuže za špijunažu kako bi mogla da mu bude izrečena smrtna kazna, tvrdi danas WikiLeaks.

"Američko Ministarstvo pravde pokušava da protiv Džulijana Asanža izgradi slučaj na osnovu Zakona o špijunaži. Prema Zakonu o špijunaži, osuda može biti smrtna kazna", naveo je WikiLeaks na svom nalogu na Twitter.

Juliane Assange je portal WikiLeaks osnovao 2006. godine kako bi mogao da objavljuje povjerljive informacije o aktivnostima vlada više zemalja, uključujući SAD, podsjeća TAS S.

Osnivač WikiLeaksa našao se 2010. na naslovnicama širom svijeta kada je u aprilu objavio snimak pod nazivom "Kolateralno ubistvo", na kojem se vidi kako su američki piloti ubili 18 osoba, među kojima dva novinara agencije Reuters, iz helikoptera u Iraku.

On je objavio i povjerljiva vojna i diplomatska dokumenata SAD o ratovima u Afganistanu i Iraku u julu i oktobru 2010. godine.

Kasnije te godine uhapšen je u Velikoj Britaniji pošto je Švedska izdala međunarodni nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi o seksualnom zlostavljanju.

Švedske vlasti su željele da ga ispitaju zbog tvrdnji da je u avgustu 2010. silovao jednu ženu i seksualno zlostavljao drugu, dok je bio u Stokholmu gdje je održao predavanje.

Assange je pušten uz kauciju decembra 2010. godine, ali je u maju 2012. Vrhovni sud Velike Britanije presudio da bi trebalo da bude izručen Švedskoj. Tada mu je Ekvador odobrio azil u svojoj ambasadi u Londonu, prenose Nezavisne.

Assange je, međutim, uhapšen 11. aprila ove godine, nakon što mu je poništena odluka o azilu i izbačen je iz ambasade Ekvadora u Londonu u kojoj je proveo sedam godina.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.