28.4.2019. 10:04
0
Španci danas glasaju, decenijama nisu imali ovako neizvjesne izbore
Krajnje neizvjesni ishod kada je pobjednik u pitanju i vjerovatnoća povratka krajnje desnice u španski parlament nadvijaju se nad današnjim izborima u toj zemlji.

AP navodi da skoro 37 miliona državljana Španije ima pravo glasa na izborima koji su najpolarizovaniji za posljednjih nekoliko decenija.

Navodi se da su ankete iz posljednje nedjelje predizborne kampanje ukazivale da oko trećina potencijalnih birača još nije odlučila za koga će glasati.

Odlučuje se o 350 članova novog Kongresa, koji će kasnije birati vladu.

Birališta se otvaraju u devet časova ujutru i zatvaraju u osam uveče, a rezultati se očekuju nekoliko sati kasnije.

Hina navodi da glasanje može da donese neke potpuno nove situacije: prvu koalicionu vladu od kada je Španija vratila demokratski sistem krajem 70-ih godina prošlog vijeka, prve poslanike krajnje desnice od 1982. i prvu predizbornu kampanju nakon ekonomske krize koja nije bila usredsređena na ekonomiju.

Navodi se da se nakon izbora očekuju dugi pregovori oko formiranja vlade, što bi moglo dodatno da doprinese političkoj neizvjesnosti prisutnoj trenutnoj u Evropi.

Prema procjenama, ni jedna stranka neće dobiti dovoljno poslaničkih mjesta za samostalno formiranje vlade, a u trci su, uz tradicionalne stranke lijevog i desnog centra – Špansku socijalističku radničku stranku (PSOE) i Narodnu stranku (PP), lijevo orijentisana stranka Podemos, kao i stranka centra Građani i desno usmjereni Vox.

Anketa objavljena u “Paisu” ukazala je da najveću podršku imaju socijalisti premijera Pedra Sančeza, koji bi mogli da dobiju nešto manje od 30 odsto glasova, čime bi PSOE imala najveće šanse za predvođenje koalicione vlade.

Navodi se da za sada nema nikakvih uveravanja da će socijalisti uspjeti da se povežu sa nekom od preostalih stranaka, što im je neophodno za osvajanje natpolovične većine u parlamentu, a time i formiranje vlade.

Posebno nepredvidljiv će biti rezultat desne stranke Vox, koja je početkom godine ostvarila neočekivani, istorijsko visoki rezultat na regionalnim izborima u južnoj pokrajini Andaluziji.

Ankete ukazuju da bi ovi protivnici nezavisnosti Katalonije i velikog priliva migranata, koja sebe ne smatra krajnjom desnicom već samo desnicom, mogli da budu prvi predstavnici tog političkog spektra koja će ući u parlament nakon skoro četiri decenije.

Osim 350 poslanika u parlamentu, Španci će birati i 208 članova Senata, tijela koje predstavlja teritorije, odnosno pokrajine, i kojim od 2011. godine dominira konzervativna Narodna stranka (PP), prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.