8.5.2019. 20:31
0
Najjača turska opoziciona stranka traži poništenje svih izbora
Najjača turska opoziciona stranka danas je zatražila od vrhovnog izbornog organa u državi da poništi sve izborne rezultate u 39 istanbulskih distrikta kao i posljednjih predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Taj zahtjev opoziciona stranka podnijela je nakon što je poništena njihova pobjeda u borbi za gradonačelnika Istanbula i naloženo novo glasanje, prenose agencije.
Presuđujući u korist vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Vrhovni turski izborni odbor je naložio ponovljanje glasanja održanog 31. marta, a na kojem je tijesno pobijedio opozicioni kandidat Ekrem Imamoglu.

Odbor je svoju odluku zasnovao na činjenici da neki zvaničnici koji su nadgledali izbore za gradonačelnike nijesu bili državni službenici, kao što predviđa zakon. 

Kao odgovor na tu odluku, glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CP) podnijela je zahtjev za poništenje izbora u Istanbulu kao i rezultata prošlogodišnjih opštih izbora, navodeći kao argument da su i na tim izborima nadzor vršili oni koji nisu državni službenici.

AKP je osvojila većinu u istanbulskim distriktima kao i na prošlogodišnjim općim izborima, koji su Erdoganu omogućili novi mandat, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.