25.10.2019. 13:26
0
Zapalili studenticu jer nije željela povući žalbu za seksualno zlostavljanje protiv glavnog profesora, 16 osoba nakon toga osuđeno na smrt
Sud u Bangladešu osudio je 16 osoba na smrtnu kaznu zbog ubistva 19-godišnje studentice.

Nusrat Jahan Rafi je posuta parafinom i zapaljena nakon što je u aprilu odbila povući žalbu za seksualno zlostavljanje protiv glavnog profesora u vjerskoj školi koju je pohađala.  

Nakon što je na višem sudu pročitana presuda, tužilac Hafez Ahmed je kazao da 'presuda dokazuje da u Bangladešu niko ne može proći nekažnjeno za ubistvo. Ovdje imamo vladavinu prava'.

Rafi su njene kolege studenti pozvali na krov školske zgrade gdje su je pokušali primorati da povuče žalbu koju je podnijela policiji. Kada je odbila, svezali su je i zapalili.

Rafi je nakon 5 dana preminula u bolnici usljed 80%-tnih opekotina.

Njena smrt je potakla bijes među stanovništvom te ukazala na rastući broj slučajeva seksualnog zlostavljanja. Organizirani su i višednevni protesti u glavnom gradu na kojim su građani zahtijevali da se ubice kazne.

Supt Mohammad Iqbal koji je predvodio policijsku istragu, kazao je da je profesor tražio od grupe studenata da izvrše pritisak na Rafi kako bi povukla žalbu, te da je ubiju ako odbije.

On je također otkrio da su među uhapšenima i njene kolege iz grupe koji su je i vezali maramom prije nego što su je zapalili. Namjera im je bila da njenu smrt prikažu kao samoubistvo, ali Rafi je uspjela sići s krova na prizemlje jer su joj se u plamenu odvezale ruke i noge.  

Krivična gonjenja zbog silovanja i seksulanog zlostavljanja su rijetkost u Bangladešu. Međutim, nakon ubistva Nusrat Jahan Rafi, vlasti su naložile 27.000 školskih ustanova da formiraju komisije koje će raditi na sprečavanju seksualnog nasilja.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.