1.2.2020. 19:59
1
Otac seksualno zlostavljao tri kćerke, one ga zajedno ubile na spavanju
Ruskim sestrama Hačaturjan koje su optužene za ubistvo oca mogli bi uskoro smanjiti optužnicu na ‘nužnu samoodbranu’, rekao je njihov advokat Aleksej Paršin, što bi moglo dovesti i do kraja kaznenog progona.

Navečer 27. jula 2018. godine, Mikhail Hačaturjan jednu je po jednu u svoju sobu pozvao Krestinu, Angelinu i Mariu. Naružio ih je jer nisu pravilno očistile stan, a onda ih po očima poprskao suzavcem.

Iste večeri, nakon što je zaspao, tinejdžerke su ušle u njegovu sobu i napale ga nožem, čekićem i suzavcem. Obdukcija je pokazala da su mu zadale smrtonosne povrede glave, prsa i vrata. Imao je sveukupno 30 ubodnih rana.

Tri su sestre odmah potom nazvale policiju koja ih je uhitila na licu mjesta, a istraga je ubrzo pokazala da ih je otac posljednje tri godine mučio, držao u zatvoreništvu i se*sualno napastovao.

Više od 350.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom su Rusi tražili pravdu za sestre, a to je dovelo i do novog zakona u borbi protiv nasilja u porodici, koji bi trebao stupiti na snagu ove godine.

Aktivisti su tvrdili kako su sestre žrtve, a ne zločinci, jer nisu imale kako potražiti pomoć i zaštitu od oca. Djevojke su imale 17, 18 i 19 godina u trenutku ubistva i prijetilo im je 20 godina zatvora.

No, problem je da u Rusiji ne postoje zakoni koji štite žrtve porodičnog nasilja. Naime, prema zakonskim izmjenama iz 2017. godine, prestupniku koji prvi put premlati člana porodice, ali ne dovoljno teško da ga ‘smjesti’ u bolnicu, bit će izrečena samo novčana kazna ili pritvor od dvije sedmice.

U praksi, ruska policija slučajeve porodičnog nasilja tretira kao ‘porodične probleme’ i najčešće ne interveniše.

Paršin je rekao da su tužitelji zauzeli stav kako je ubistvo počinjeno u samoodbrani i da istražitelji moraju to prihvatiti što će značiti dodatne istrage.

– Nadam se da će nakon toga, slučaj protiv djevojaka biti zaključen. Mislim da će ovo trajati još mjesec ili dva – rekao je, piše BBC.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.