17.3.2020. 10:50
0
Značajan napredak: Australijski istraživači mapirali imunološki odgovor na virus
Australijski istraživači saopćili su u utorak da su mapirali imunološki odgovor jednog od prvih oboljelih od korona virusa, što se smatra značajnim korakom u pogledu razvoja vakcine i tretmana bolesti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), korona virusom je zaraženo više od 168.000 stanovništva svijeta, a usljed posljedica je preminulo 6.610 osoba.

I dok većina prođe sa blažim simptomima, oko 20% pacijenata se suoči sa jačim simptomima i komplikacijama. WHO procjenjuje da je procenat smrtnosti oko 3,4%.

Australijski 'Institut za zaraze i imunitet Peter Doherty' tvrdi da su poduzeli bitan korak u pogledu razumijevanju novog virusa. Analizirajući nalaz krvi žene četrdesetih godina, otkrili su da imunološki sistem čovjeka odgovara na korona virus na isti način na koji se bori protiv gripe.

Ova saznanja bi trebala pomoći naučnicima da razumiju zašto se neki pacijenti oporave dok drugi razviju ozbiljnije komplikacije poput respiratornih problema.

Naše metode se mogu koristiti kako bi se razumjeli imunološki odgovori na veće grupe COVID19, kao i to šta je nedostajalo onima koji nisu preživjeli bolest, tvrdi Katherine Kedzierska, profesorica mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu u Melburnu.
Istraživači koji su promatrali imunološki odgovor australijske pacijentice, bili su u stanju tačno pretpostaviti kada će se oporaviti.

Ovaj naučni korak bi mogao ubrzati razvoj vakcine protiv korona virusa, kao i optimalnu terapiju i tretman za oboljele pacijente.

Reuters piše da najmanje desetina velikih farmaceutskih kompanija već radi na razvoju vakcine i antiviralnih tretmana. Investicija je, kao i uvijek, ogromna i može dostići 800 miliona dolara, i potrajati duže od godinu dana zbog zahtjevne procedure odobrenja.

(Patria)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.