4.6.2020. 9:21
0
EU zemlje otvaraju granice za sve članice osim Italije
U nastojanju da spasi turizam, Italija je u srijedu, nakon više od tri mjeseca blokade - otvorila državnu granicu.

Međutim, ovom inače omiljenom turističkom destinacijom vlada strah da će je strani turisti zaobići ovog ljeta zbog još uvijek visoke razine rizika od zaraze, ali i nove etikete 'najugroženije zemlje'.

Čini se da je strah opravdan jer čak i susjedne zemlje koje su otvorile granice za druge EU članice, ne otvaraju vrata za građane Italije. Neki od primjera su Švicarska i Austrija koje su najavile otvaranje granica 15. juna za EU zemlje, ali ne i za Italiju.

Situacija se nije posve smirila ni u Francuskoj koja nastavlja bilježiti nove smrtne ishode zaraze korona virusom – samo u protekla 24 sata preminula je 81 osoba čime je ukupan broj prešao 29.000. Broj hospitaliziranih pacijenata je opao sa 15.680 otprije sedmicu dana na 13.514.

U susjednoj Španiji koja se također oslanja na turizam i ljetnu sezonu, parlament je većinskim glasom usvojio prijedlog premijera Pedra Sancheza za produžetak vanrednog stanja za još dvije sedmice. 177 članova parlamenta je glasalo za, 155 je bilo protiv.

'Finalni' produžetak vanrednog stanja omogućit će tamošnjoj vladi da ograniči kretanje kao i druga prava građana u cilju suzbijanja zaraze.

Prema novoj odluci, vanredno stanje ostaje na snazi do 21. juna.

Njemačke vladajuće stranke su nakon dvodnevnih pregovora odobrile ekonomski paket pomoći državnoj ekonomiji pogođenoj epidemijom korona virusa u iznosu od 130 milijardi eura.

Najviše koristi od paketa podrške ekonomiji imat će lokalne općine pod pritiskom duga, dok će porodice dobiti bonus od od 300 eura za svako dijete.



(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.