20.8.2020. 17:12
0
Brat bombaša samoubice, koji je na koncertu Ariane Grande ubio 22 osobe, osuđen na 55 godina zatvora
Brat bombaša samoubice koji je aktivirao bombu na koncertu Ariane Grande u Manchesteru ubivši 22 osobe i ranivši na stotine, u četvrtak je osuđen na kaznu od minimalno 55 godina zatvora.

Hashem Abedi (23) negirao je da je pomogao u planiranju napada u manchesterskoj Areni ali je proglašen krivim za ubistvo, pokušaj ubistva i urotu za napad eksplozivom. Njegova kazna je odgođena zbog putnih ograničenja tokom epidemije koronavirusa.

Njegov stariji brat Salman Abedi, koj je aktivirao bombu, poginuo je 22. maja 2017. u bombaškom napadu na kraju koncerta.

Hashem Abedi odbio je da prisustvuje ročištu o izricanju kazne.

Sudac Jeremy Baker izjavio je tokom ročišta o izricanju kazne Abediju da su dvojica braće "podjednako odgovorna za pogibije i ranjavanja izazvana eksplozijom".

- Iako je Salman Abedi direktno odgovoran, jasno je da je optuženi bio integralni dio planiranja - kazao je Baker.

Sudac je naglasio da bi, da je mlađi brat bio stariji od 21 godine u vrijeme eksplozije, "izrekao kaznu doživotne robije". Umjesto toga, on je osuđen na minimalno 55 godina robije prije nego što se mogne razmotriti kaucija.

- Optuženi bi trebao jasno znati da je minimalna kaznu koju treba odslužiti 55 godina. On možda nikada ne bi bio oslolobođen - kazao je Baker.

Dodao je da je postojao "značajan stepen predumišljaja" i da je motivacija za braću bila "promicanje ideologije islamizma", prenosi Associated Press.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.