9.9.2020. 11:35
0
WHO: Bezbjednost vakcine je prioritet
Bezbjednost potencijalne vakcine protiv COVID-A 19 je "prva i najvažnija" stvar, izjavila je danas glavna naučnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), doktorica Sumja Svaminatan (Soumya Swaminathan).

Izjava je data nakon što je kompanija "Astrazeneka" obustavila ispitivanja potencijalne vakcine protiv koronavirusa jer se jedan učesnik studije razbolio.

- To što govorimo o brzini ne znači da ćemo početi da pravimo kompromise ili hvatamo krivine kada je riječ o uobičajenim procjenama – rekla je Svaminatan na jednom medijskom skupu.

Ona je dodala da proces mora biti u skladu sa "pravilima igre".

- Prvo i najvažnije za lijekove i vakcine koji se daju ljudima jeste da morate da testirate njihovu bezbjednost", izjavila je ova naučnica WHO-a.

Zvaničnici ove organizacije za sada nisu odgovorili na pitanja o potezu "Astrazeneke" da širom svijeta pauzira ispitivanja svoje eksperimetnatle vakcine zbog neobjašnjive bolesti jednog učesnika studije.

WHO je ranije saopćio da je vakcina koju je sa "Astrazenekom" razvio Univerzitet Oksford vjerovatno najbolji kandidat i da je njen razvoj najdalje otišao.

 
VakcinaWHO
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.