21.9.2020. 9:11
0
Španija na udaru drugog talasa pandemije, građani Madrida protestuju protiv novih mjera
Na hiljade demonstranata okupilo se u nedjelju u najugroženijim dijelovima Madrida, negodujući zbog novih ograničenja uvedenih zbog rastuće stope zaraze u regiji glavnog grada.

Novim mjerama stavljena je zabrana na putovanje između 37 zona regije glavnog grada, a okupljanja su ograničena na 6 osoba.

U najugroženijim dijelovima Madrida živi oko 850.000 ljudi, što je oko 13% stanovništva glavnog grada. Oni čine čak četvrtinu potvrđenih slučajeva zaraze u Španiji prošle sedmice.

U Španiji je dnevni prosjek novih infekcija Covid-19 u petak iznosio više od 14.000, čime se ta zemlja našla u samom vrhu evropskih zemalja koje su na udaru drugog talasa pandemije.

U Vallecasu, okrugu južnog Madrida koji bilježi najveće stope zaraze, demonstranti su skandirali 'Vallecas nije geto', smatrajući epidemiološke mjere vlade segregacijom na klasnoj osnovi.

Usljed astronomskog porasta stope zaraze, vlada Madrida planira zatvoriti parkove i vrtove u određenim dijelovima gradske regije, ali će prodavnice i restorani ostati otvoreni – sa ograničenim kapacitetom.

Ograničenja koja stupaju na snagu u ponedjeljak i koja će ostati na snazi najmanje dvije sedmice, odnose se na zone sa više od 1.000 infekcija na 100.000 stanovnika.

Stope infekcija korona virusom u zapadnoj Evropi sada su više nego u martu kada je pandemija bila na vrhuncu na tom dijelu kontinenta, dijelom i zbog masovnijeg testiranja.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, dr. Hans Kluge smatra da će se broj smrtnih ishoda povećati u oktobru.

I u Francuskoj ponovo raste broj novozaraženih, ali i potreba za hospitalizacijom. Ta zemlja je samo u petak zabilježila rekordnih 13.000 novih slučajeva.

Okupljanja su ograničena na 10 osoba u nekoliko francuskih gradova.

Francuska bilježi i rekordan dnevni prosjek smrtnih ishoda od 123, što je najviši prosjek od maja mjeseca.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.