4.7.2021. 8:54
0
Srebrenica će ostati crna mrlja za one koji su činili zlodjela
U New Yorku, petak, 2. jula, u Bošnjačkom islamskom kultirnom centru – Richmond Hill, održana je komemoracija u povodu 26. godišnjice od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Specijalni gost je bio nj.e. Sven Alkalaj, ambasador u Misiji Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima, navodi se u tekstu portala bošnjaci.net

Jasno je, genocid je planiran u vrhu državne politike Srbije sa svojim velikosrpskim nacionalističkim felijalama u BiH, s namjerom stvaranja Velike Srbije. To se nije moglo ostvariti bez masovnih egzekucija, ubistava, istrebljenja, etničkog čišćenja, a sve se to dogodilo u cijeloj Bosni, a posebno na području Srebrenice – “Zaštićene zone UN-a”, kada su planski provedena brutalna ubistava razdvojenih i zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka, odnosno od novorođenčadi do duboke starosti.


Genocid u regionu Srebrenice, a izvršili su Vojska i Policija srpske paradržavne tvorevine čiji je predsjednik bio Radovan Karadžić, sada već osuđeni ratni zločinac a pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića te vojnih ali i paravojnih formacija “Škorpioni” i druge slične četničke formacije koji su bili pod kontrolom MUP-a Srbije.

U genocidu su učestvovali ruski i grčki i dobrovoljci, ovo naglašavam posebno iz razloga ruskih diplomatskih osporavanja i napada na zvaničnike države BiH, koji svakodveno dolaze u samoj Bosni ali i UN-u, rekao je između ostaloga, pozivajući ambasadora Alkalaja da se obrati.

Ambasador je podsjetio, najmlađa žrtva genocida koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica i naći smiraj je Azmir Osmanović, kada je zvjerski ubijen imao je samo 16 godina. Zatim sedamnaestogodišnji Fikret Kiverić, što će do sada biti 435 maloljetnika koji su zvjerski ubijeni u genocidu, te se kao humanista i bh. diplomata s pravom pita ambasador Alkalaj:

– Kome i zašto su kriva djeca i mladići? Kome i zašto su krive mučki ubijene žene i mladost Srebrenice i Bosne, kojima je uskraćeno pravo na život i nisu imali pravo na samoodbranu?!

Do sada je u Memorijalnom centru Potočari okopano 6,652 žrtve genocida, dok se još uvijek traga za preko 1000 ostataka žrtava.


Ambasador Alkalaj je istakao da su međunarodni sudovi presudili da je u Srebrenici počinjen genocid. Doživotnim robijama presudili su zločincima Karadžiću i Mladiću, međutim brojni su drugi koji su također učestvovali u genocidu, zato moramo istrajati i budemo glasni da se svi zločinci privedu pravdi i genocid osudi, prenosi portal bošnjaci.net.

Presudama Simatoviću i Stanišiću pred Tribunalom u Haagu, još jednom se potvrđuje uloga Srbije u agresiji na BiH i učešće u gencodu, rekao je ambasador Alkalaj. On je podsjetio da genocid u Srebrenici kao planetarni zločin obilježava se u mnogim državama u svijetu. Pozdravio je usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore, ali i druge države koje su to uradile i koje će uraditi u narednom periodu.


Ono što nam je u Bosni i Hercegovini neophodno jeste Zakon o zabrani negiranja genocida i da se zabrane slaviti zločinci koji su počinili genocid. To se konačno mora uraditi radi pomirenja i napretka budućih generacija u državi BiH, – zaključio je ambasador Alakalaj.

Svjedok genocida Srebreničanin mr. Senahid Halilović u julu 1995. putem smrti stigao je do slobode, nažalost njegovog oca i tri brata, kao i brojne članove uže i šire porodice srpski krvoloci su ubili u genocidnom pohodu. Senahid kaže da je preživio genocid u Srebrenici, te da svaki mjesec juli doživljava na poseban i težak način. On je preživjela žrtva genocida, autor je romana “Argentarija, Domavija, Srebrenica” na bosanskom i engelskom jeziku.


Rat protiv Bosne i Hercegovine i genocid u Srebrenici i drugim mjestima je bila brutalna agresija vođena isplaniranim udruženim zločinačkim poduhvatima, zaključio je Halilović. U nastavku su se obratili Smajle Srdanović, predsjednik IZ Plav-Gusinje u New Yorku i dr. Mirsad Kriještorac, profesor na Univerzitetu u Floridi.

Moderator je bio Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.net, a organizatori komemoracije Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), Bosansko-hercegovački islamski centar NY, IZ & KC Plav-Gusinje u NY, Udruženje Veterana Armije i MUP-a RBiH, IC Montecello, BIKC Astorija i BICC Youth, prenosi portal bošnjaci.net.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.