12.8.2021. 8:59
0
Glavni grad Australije Canberra ušao je u lockdown
Prijestonica Australije Canberra nalazi se u jednosedmičnom lockdownu nakon što je zabilježio svoj prvi slučaj Covid-19 u više od godinu dana. Stupit će na snagu u 17:00 po lokalnom vremenu u četvrtak (07:00 GMT).

Zatvaranje je pozvano za cijelo područje australijskog glavnog grada - u kojem živi oko 400.000 ljudi - jer vlasti ne znaju kako je zaražena osoba uhvatila virus. Stanovnici će moći napustiti dom samo iz bitnih razloga. Dok su se zatvaranja približavala, u supermarketima su prijavljeni redovi, prenosi BBC.

Australija se bori da se izbori sa visoko zaraznim sojem Delta, što je dovelo do toga da su dva njena najveća grada - Sydney i Melbourne - ušli u stroge blokade. Uprkos sedam sedmica zatvaranja u Sidneju, infekcije su i dalje blizu svog najvišeg nivoa. U Novom Južnom Walesu u četvrtak je zabilježeno ukupno 345 novih lokalno stečenih slučajeva, dok su dva muškarca u 90 -im godinama umrla, javljaju strani mediji.


Manje od četvrtine Australaca je vakcinisano. Uprkos izbjegavanju najgore pandemije, frustracija zbog ograničenja dovela je do nekoliko velikih protesta protiv zaključavanja.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.