25.8.2021. 14:19
1
Yvonne Ridley izjavila da u zapadnim medijima neki snimci nemaju veze sa stvarnošću u Afganistanu
Britanska novinarka Yvonne Ridley, koju su 2001. godine talibani držali u zatočeništvu, izjavila je kako danas u zapadnim medijima ima mnogo zastrašujućih i dramatičnih naslova, te snimaka koji nemaju veze sa stvarnošću u Afganistanu. Ridley, koju su prije dvije decenije talibani držali u pritvoru 11 dana, govorila je za Anadolu Agency (AA) o svojim viđenjima najnovijih događaja u Afganistanu.

Napominjući kako je cijeli svijet znatiželjan o tome šta se trenutno događa u Afganistanu, Ridley najnovije izvještaje zapadnih medija o ocjenjuje zastrašujućim i dramatičnim.

"U zapadnim medijima ima zaista zastrašujućih i dramatičnih naslova. Mislim da to daje pogrešan dojam o onome što se događa na terenu", kazala je Ridley.

Pojašnjava da talibani u prošlosti nisu imali ambicije upravljati Afganistanom te kako su napravili velike greške, poput nerazumijevanja međunarodne diplomacije koja se tiče regije. Prema njenim riječima, danas se čini da su talibani manje opterećeniji i sveobuhvatniji. Ridley podvlači da mnogi novinari, uključujući poznate novinare na međunarodnom nivou, vrše lažnu propagandu o Afganistanu.


"U zapadnim medijima ima mnogo fotografija, filmova i snimaka koji nemaju veze sa stvarnošću u Afganistanu. Ili razumiju i odlučuju zavesti ostatak svijeta, ili uzrokuju da ostatak svijeta zavede bahatost i neznanje Zapada. Takva opasna propaganda potpiruje užas i haotične scene koje smo posljednjih dana vidjeli na aerodromu u Kabulu", govori Ridley. Podvlači kako ne zanemaruje niti negira strah koji je prisutan kod Afganistanaca.


"Pogledi i strah na njihovim licima opipljivi su i stvarni. Svjesna sam toga jer sam se upravo tako osjećala kad su me zarobili talibani, toliko sam ih se bojala. Svjesna sam tog straha, ali i ja sam bila žrtva propagande. Tadašnji američki predsjednik George W. Bush i britanski premijer Tony Blair rekli su nam da su okrutni, loši ljudi i da mrze žene. Nisam ni mislila da ću preživjeti prvu noć", poručuje Ridley. Osvrće se i na ono što se dogodilo na aerodromu u Kabulu nakon što su talibani preuzeli kontrolu u glavnom gradu Afganistana, naglašavajući kako su to teške slike.


"Zapadna javnost najprije želi da svi izađu, a onda pomisle 'to su tamnoputi ljudi, imaju bradu, želimo li ih mi u svojoj zemlji'. Tu je uključeno mnogo netrpeljivosti, predrasuda i rasizma. Pomiješana su osjećanja onih koji bi kritikovali talibane a istovremeno ne žele da Afganistanci dođu u Veliku Britaniju", govori Ridley.


(FENA)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.