8.10.2021. 15:37
0
Izrael planira gradnju naselja na zemljištu aerodroma Jeruzalem
Izrael planira implementirati novi projekt gradnje stambenih zgrada na zemljištu koje je nekada bilo dio međunarodnog aerodroma u području Qalandia na sjeveru grada, čime je Jeruzalem potpuno izoliran od palestinske okolice.

Projekt će se provesti u decembru 2021. godine.

Prema Peace Now, izraelski pokret protiv naseljavanja, saopćio je da je to plan koji je pripremilo Ministarstvo za stambena pitanja i odnosi se na 9.000 stambenih jedinica na teritoriju aerodroma Jeruzalem, između palestinskih četvrti Kfar Aqab, Qalandia i A-Ram južno do Ramallaha, prenosi WAFA.

- Ovo je vrlo opasan plan koji bi mogao nanijeti udarac između dviju država. Planirane stambene jedinice su u središtu urbanog teritorijalnog palestinskog dijela između Ramallaha i Istočnog Jeruzalema, a time će se spriječiti mogućnost palestinske države sa Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom. Vlada mora plan odmah ukloniti s dnevnog reda i odložiti ga - stoji u saopćenju.

Ako se ovaj plan odobri to će biti prvo novo naselje u Istočnom Jeruzalemu otkako je vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua 1997. godine izgradila naselje Har Homa, navodi se.

Voditelj palestinske Komisije koja se protivi izgradnji nelegalnih izraelskih naselja Waleed Assaf osudio je ovaj izraelski plan kao vrlo opasan, postavljajući pitanje SAD-u hoće li dopustiti izgradnju ovog kolonijalnog naselja i što bi to značilo za administraciju Joea Bidena i njihovu ulogu u mirovnom procesu. 

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.