10.10.2021. 13:45
0
U Italiji 12 uhapšenih na protestima protiv "zelene propusnice"
FOTO: AA
Dvanaest osoba privedeno je na jučerašnjim protestima u Rimu, u Italiji, organiziranim zbog "zelenih propusnica".

Novinska agencija ANSA, pozivajući se na sigurnosne izvore, javila je kako je policija slobode lišila 12 osoba zbog njihove uloge na protestnoj šetnji u Rimu.  Među privedenima su i Giuliano Castellino i Roberto Fiore, lideri ultradesničarske stranke Forza Nuova.  Sindikalci su danas organizirali proteste ispred sjedišta najvećeg sindikata radnika u zemlji Opće konfederacije talijanskih radnika (CGIL) na koji je tokom jučerašnjih protesta izveden napad.

Generalni sekretar CGIL-a Maurizio Landini kazao je kako su jučerašnji napadi "demokratska rana, napad na ustav i čin koji krši prava poslovnog svijeta".  Landini je najavio velike proteste za 16. oktobar- prenosi BHRT.


"Zelene propusnice", koje potvrđuju da je osoba vakcinisana, testirana ili nedavno preboljela COVID-19, na snazi su od 6. augusta, a 16. oktobra će postati obavezne za sve radnike u javnom i privatnom sektoru. Zbog toga su širom Italije organizirani protesti.


Na protestima u Rimu i Milanu došlo je do nereda i sukoba demonstranata s policijom. U Rimu je policija koristila suzavac i vodene topove, na što su demonstranti uzvratili bacanjem kamenja, flaša i pirotehničkih sredstava.  Mnoge političke ličnosti, među kojima je i talijanski premijer Mario Draghi, osudili su nasilje i napad na CGIL.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.