15.10.2021. 11:53
0
Mijanmarska vojna hunta zabranila advokatu Suu Kyi da se obraća javnosti
Mijanmarska vojna hunta je zabranila advokatu koji zastupa nekadašnju de facto liderku zemlje Aung San Suu Kyi da se obraća medijima, diplomatima ili bilo kojim međunarodnim organizacijama o slučajevima protiv svoje klijentice.

Advokat Khin Maung Zaw bio je ključni izvor informacija o tajnim pravnim predmetima koji se vode protiv Suu Kyi, koja je svrgnuta u vojnom udaru 1. februara koji je izazvao mjesece nasilnih nemira. Redovito je informisao javnost o napretku slučajeva, kao i o zdravlju 76-godišnje dobitnice Nobelove nagrade za mir. U petak je na Facebooku objavio detalje naloga koji mu je nametnut, prenosi dpa. 

- Komunikacija Khin Maung Zawa mogla bi uznemiriti i povrijediti svakoga ko se ponaša prema zakonu, što bi također dovelo do nemira i destabilizacije javnog reda i mira - navodi se u naredbi koja također optužuje medije za širenje lažnih vijesti.


Suu Kyi nalazi se u kućnom pritvoru od vojnog udara. Prošlog mjeseca zbog bolesti nije mogla prisustvovati prvom danu suđenja u glavnom gradu Naypyidawu, iako ostaje nejasno od čega je bolovala. 



(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.