22.5.2022. 18:56
0
Litvanija obustavila uvoz gasa, nafte i struje iz Rusije
Litvanija je od nedjelje 22. maja kompletno obustavila uvoz energenata iz Rusije, uključujući naftu, struju i prirodni gas, saopćio je ministar energetike Dajnjus Krejvis.

Krejvis je u petak saopćio da je panevropski sistem za razmjenu energije Sjeverni bazen odlučio da obustavi trgovinu električne energije iz Rusije sa jedinim uvoznikom u baltičkim zemljama, ruskom kompanijom Inter RAO.

- To ne samo da je važna tačka na putu Litvanije ka njenoj energetskoj nezavisnosti, već je i izraz solidarnosti sa Ukrajinom. Moramo da prestanemo da finansiramo rusku vojnu mašineriju - rekao je litvanski ministar energetike.

Potez Litvanije pohvalio je potpredsjednik ukrajinskog parlamenta Oleksander Kornijenko.

- Litvanija je zvanično prestala da uvozi ruski gas, naftu i struju. Odličan primjer za druge saveznike kako da steknu nezavisnost od ruskih energenata - napisao je Kornijenko na Twitteru.

Litvansko ministarstvo energetike je početkom aprila saopćilo da će zemlja prestati da uvozi ruski gas za svoje potrebe, čime je Litvanija postala prva evropska država nezavisna od ruskog gasa.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.