16.7.2022. 16:38
0
Brisel pozdravio odluku Sobranja o Sjevernoj Makedoniji
Visoki funkcioneri EU Šarl Mišel, Ursula fon der Lajen i Oliver Varhelji pozdravili su glasanje u parlamentu Sjeverne Makedonije za prihvatanje francuskog prijedloga za početak pristupnih pregovora i ocijenili da se time učvršćuje evropski put zemlje, prenosi Beta.

Predsjednik Evropskog saveta Charles Michele je na Tviteru napisao da glasanje u Sobranju Sjeverne Makedonije otvara put za održavanje prve Međuvladine konferencije sljedeće nedjelje.

“Ovo je suštinski korak za tu zemlju i za EU. Naša budućnost je zajednička i čekamo vas raširenih ruku” istakao je Charles Michele.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je čestitala Sjevernoj Makedoniji na glasanju, koje „omogućava uslove za brzo otvaranje pristupnih pregovora“.

“Ovo je bila historijska prilika i vi ste je iskoristili”, napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji je pozdravio glasanje u Sobranju i najavio da se već u utorak očekuje određivanje prve međuvladine konferencije sa Sjevernom Makedonijom. Pozdravljam glasanje nakon višednevne rasprave u parlamentu, koje vladi daje jasan mandat da započne prvu međuvladinu konferenciju na osnovu francuskog prijedloga. Radujemo se otvaranju pristupnih pregovora u utorak, kada ćemo se sastati u Briselu na prvoj međuvladinoj konferenciji”, napisao je Varhelji na Tviteru, a prenio makedonski portal „360 stepeni“.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.