19.8.2022. 14:30
0
Najmanje devet ubijenih u raketnom napadu na sirijski grad Al-Bab
Devet osoba je poginulo, među kojima najmanje petero djece, u raketnom napadu na pijacu u sjevernom sirijskom gradu Al-Bab u petak, saopćili su radnici službe za odgovor na vanredne situacije koja djeluje u regijama pod pobunjeničkom kontrolom.

Bijeli šljemovi, spasilačka grupa koja djeluje u dijelovima Sirije koji su još pod kontrolom suprotstavljenih naoružanih frakcija saopćili su da je još najmanje 28 ljudi ranjeno.

Zaraćene frakcije u sirijskom 11-godišnjem sukobu pretvorile su sjever zemlje u mozaik zona njihove kontrole.

Al-Bab se nalazi unutar pokrajine Aleppo pod kontrolom pobunjenika koje podržava Turska, ali druge dijelove pokrajine kontroliraju vojnici sirijskih vladinih snaga uz podršku Rusije.

Sirijske demokratske snage(SDF), alijansa kurdskih grupa koja uživa američku podršku i pokrenule su dijalog s vladom u Damasku, također kontroliraju dijelove sjevera i sjveroistoka zemlje.

Čelnik medijskog centra FDS, Farhad Shami, izjavio je da grupa nema ništa s današnjim napadom.

Aktivisti u Al-Babu planirali su održati protest nakon džume kako bi osudili komentare Turske u kojima se poziva na pomirenje između sirijske vlade i opozicije.

U saopćenju poslanom medijima nakon današnjeg napada, aktivisti su otkazali demonstracije iz straha od novog nasilja, prenosi Reuters.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.