14.10.2022. 8:20
0
Objavljena dosad neviđena snimka napada Trumpovih pristalica na Kapitol
Odbor koji istražuje napad na Kapitol objavio je dosad neobjavljenu snimku na kojoj visoka američka dužnosnica Nancy Pelosi i drugi zastupnici u žurbi pozivaju ministarstvo odbrane i osoblje Bijele kuće tražeći pomoć dok Trampove pristalice na silu ulaze u zgradu.

Na snimci se vidi Pelosi, demokratska predsjednica Zastupničkog doma, napeta ali hladne glave, koju su zaštitari sklonili na sigurno 6. januara 2021.

- Mora biti načina da ljudi zadrže osjećaj sigurnosti i povjerenja koji im daje činjenica da država funkcionira i da možemo birati predsjednika Sjedinjenih Država - rekla je. 

Gas maske

Toga dana zastupnici su sudjelovali na sjednici u Kongresu u Vašingtonu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu demokrate Džoa Bajdena (Joe Biden) na predsjedničkim izborima 2020. No mnoštvo pristalica Donalda Trampa, koji je tvrdio da su izbori "namješteni", protestovalo je ispred Kapitola.

Dio njih je na silu ušao u zgradu, gdje je nastao haos, što je zgranulo svjetsku javnost. Na snimci je Pelosi nemalo iznenađena dok je obavještavaju da su zastupnici počeli stavljati gas maske. Demokratski senator Čak Šumer (Chuck Schumer), vidljivo bijesan, kaže zatim da će "nazvati j... ministra" odbrane.

"Razbijaju prozore, kažu da je neko pogođen hicem"

- Možete li poslati i Nacionalnu gardu Marilanda? - pita Kristofera Milera (Christopher Miller), tadašnjeg privremenog ministra odbrane. Zatim naziva privremenog ministra pravosuđa Džefrija Rozena (Jeffrey Rosen). 

- Zašto ne kažete predsjedniku da ih pozove da napuste Kapitol, gospodine ministre pravosuđa, u okviru vaše dužnosti održavanja reda? - upitao je.



Nensi Pelosi pak na snimci naziva guvernera Virdžinije Ralfa Northema (Ralpha Northama) dok prati situaciju na televiziji.

- Halo, guverneru, ovdje Nensi (...) Razbijaju prozore, kažu da je neko pogođen hicem, ovo je upravo strašno, a događa se na poticaj predsjednika SAD-a - kaže mu.

Dvoje demokrata u jednom trenutku razgovaraju s republikanskim čelnicima o tome kako dobiti pomoć. U video koji je objavljen u četvrtak montirane su snimke razjarenog mnoštva i pristaša predsjednika Trampa koji trče hodnicima Kongresa. 

- Dovedite nam je! - dere se prosvjednica, očito misleći na Nensi Pelosi.


(Admir O.)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.