26.12.2022. 15:21
0
U snježnim padavinama u Japanu smrtno stradalo 17 osoba
Jak snijeg u velikim dijelovima Japana usmrtio je 17 dok je više od 90 ljudi povrijeđeno, a stotine domova ostalo je bez struje, saopćili su u ponedjeljak zvaničnici za upravljanje katastrofama.

Snažni zimski vjetrovi su od prošle sedmice nanijeli veliki snijeg u sjevernim regijama, zaustavivši stotine vozila na autoputevima, odgađajući dostavu i uzrokujući 11 smrtnih slučajeva do subote.

Više snježnih padavina tokom božićnog vikenda dovelo je do ponedjeljka ujutro broj mrtvih na 17, a povrijeđenih na 93, prema podacima Agencije za upravljanje požarima i katastrofama. Mnogi od njih su pali dok su uklanjali snijeg sa krovova ili su bili zatrpani ispod debelih gomila snijega koji je klizio s krovova.

Općinske kancelarije u regionima pogođenim snijegom pozvale su stanovnike da budu oprezni tokom aktivnosti uklanjanja snijega i da ne rade sami.

Agencija za upravljanje katastrofama saopćila je da je žena u 70-im godinama pronađena mrtva zakopana ispod guste gomile snijega na krovu koji je iznenada pao na nju u Nagai Cityju u prefekturi Yamagata, oko 300 kilometara sjeverno od Tokija, gdje se snijeg napadao iznad 80 centimetara subota.

U Niigati, poznatoj po uzgoju pirinča, neki proizvođači mochija ili ljepljivih kolača od riže koji su osnovni za jela za proslavu Nove godine, rekli su da je došlo do kašnjenja isporuke i da njihovi mochi možda neće stići do kupaca na vrijeme. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.