18.1.2023. 8:44
0
Putin danas objavljuje drugi val mobilizacije?
Američki think tank Institut za proučavanje rata javlja da bi ruski čelnik Vladimir Putin mogao najaviti drugi val mobilizacije u idućim danima, vjerojatno već 18. januara. Podsjećaju da je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov jučer objavio da će Putin danas održati govor u Sankt Peterburgu u prigodi obilježavanja 80. obljetnice probijanja opsade Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu.

Putin rado koristi simbolične datume za obraćanje ruskom narodu. Neki ruski proratni vojni blogeri primijetili su da će Putin danas iskoristiti ovu priliku ili proglasiti mobilizaciju ili rat s Ukrajinom.

Ukrajinsko zakonodavstvo ne dopušta Kijevu mirno rješavanje situacije u zemlji, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za RIA Novosti.

“S pravne tačke gledišta, mogućnost pregovora je isključena”, rekao je na upit je li Moskvi prihvatljiv stav Kijeva. Lično zahtjev za reparacijom.

Kako piše ruska agencija, medijska izvještaja sugeriraju da je glasnogovornik Zelenskog ranije izjavljivao da Ukrajina ne odustaje od pregovora. No da bi se mirno rješenje trebalo temeljiti na određenom broju načela.

Moskva je u više navrata dala do znanja da je spremna za pregovore. Ali ih je kijevski režim zabranio, na zakonodavnoj razini, tvrdi agencija RIA Novosti.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.