12.2.2023. 7:54
0
Desetine hiljada Izraelaca ponovo na ulicama protiv reformi sudstva
Desetine hiljada Izraelaca okupilo se sinoć u centru Tel Aviva, šestu sedmicu zaredom protiv kontroverznih zakonskih reformi koje namjerava provesti desničarska vlada premijera Benjamina Netanyahua, javlja AFP.

„Demokratija!“, demonstranti su skandirali uz ritam bubnjeva, dok su mnogi u ogromnoj masi mahali plavim i bijelim izraelskim zastavama, a drugi su nosili dugine LGBTQ ili palestinske transparente. 

„Nećemo odustati“, poručili su neki.

Netanyahu se vratio na vlast nakon izbora u novembru, na čelu koalicije s ekstremno desnim i ultraortodoksnim jevrejskim strankama. Predložene reforme pravosuđa omogućile bi izraelskom parlamentu da poništi bilo koju odluku Vrhovnog suda prostom većinom od 61 poslanika u tijelu od 120 mjesta, kao i da bi se pojačala politička kontrola nad sistemom putem kojeg se imenuju sudije. 

Prvo čitanje zakona zakazano je za ponedjeljak. Lideri protestnog pokreta koji se protive reformama pozvali su na štrajk istog dana. Protesti su postali sedmična pojava u subotu uveče otkako je Netanyahuova nova vlada, prozvana najdesničarskijom u historiji Izraela, stupila na dužnost krajem decembra.

Uprkos predviđanjima da će protest planiran za ponedjeljak rezultirati manjim brojem demonstranata koji će izaći na ulice, činilo se da su ove sedmice gužve bile veće nego prethodnih sedmica. Iako nije bilo zvaničnih podataka, izraelski mediji su izvijestili da ima 50.000 demonstranata, a liberalni dnevnik Haaretz izvještavao o 75.000.

Mitinzi su održani i u drugim velikim gradovima, uključujući ispred rezidencije premijera u Jerusalemu i u sjevernom lučkom gradu Haifi, javljaju izraelski mediji. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.