25.3.2023. 8:53
0
SAD izvode zračne napade u istočnoj Siriji nakon smrtonosnog napada dronom
SAD su izvele zračne napade na grupe povezane s Iranom u istočnoj Siriji nakon što je u napadu dronom ubijen američki kontraktor, rekao je šef američke odbrane, javlja BBC.

Ubijeno je četrnaest proiranskih boraca, navodi grupa za praćenje. Američki zvaničnici rekli su da su se zračni napadi dogodili u četvrtak navečer, nekoliko sati nakon napada dronovima, za koji su američki obavještajci rekli da su „iranskog porijekla“.

Zračni napadi u četvrtak navečer izvedeni su po naredbi predsjednika Bidena „kao odgovor na... napad (dronom), kao i niz nedavnih napada na koalicione snage u Siriji od strane grupa povezanih s IRGC-om“, rekao je američki ministar odbrane Lloyd Austin.

Biden, koji je u radnoj posjeti Kanadi, rekao je da je u četvrtak rano uvečer bio informiran o smrti američkog kontraktora dok je putovao u Ottawu. Obraćajući se novinarima u petak, Biden je izrazio saučešće porodici ubijenog i naglasio da SAD ne traže sukob s Iranom. No, dodao je: „Budite spremni da djelujemo snažno kako bismo zaštitili svoj narod.“

Sukob je nastavio eskalirati u petak ujutro kada su rakete gađale drugu američku bazu, Green Village, na sjeveroistoku Sirije, rekli su američki zvaničnici.

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je kontraktor poginuo, a pet američkih službenika i drugi kontraktori ranjeni kada je dron udario u objekat za održavanje u koalicionoj bazi u blizini Hasakaha.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), grupa za praćenje sa sjedištem u Velikoj Britaniji, rekla je da je u američkim udarima ubijeno šest proiranskih boraca u gradu Deir al-Zour, šest u al-Bukamalu i dva u pustinji al-Mayadeen. Iran nije komentarisao navode.

Oko 900 američkih vojnika djeluje iz baza u južnoj i istočnoj Siriji, bez dozvole sirijske vlade, kao dio globalne koalicije koju predvode SAD protiv ISIL-a.

IRGC je izgradio značajno prisustvo u Siriji od početka građanskog rata 2011. godine, šaljući stotine vojnika da savjetuju snage predsjednika Bashara al-Assada i da obuče i naoružaju hiljade pripadnika milicija.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.