19.5.2023. 8:22
0
Assad stigao u Saudijsku Arabiju na samit Arapske lige
FOTO: AFP - Getty Images file
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad stigao je u Saudijsku Arabiju kako bi prisustvovao regionalnom samitu za koji se očekuje da će zapečatiti povratak Sirije u arapsko okrilje, označavajući njegovu prvu posjetu naftom bogatom kraljevstvu od početka sukoba u Siriji 2011. Godine, javio je AP.

Assadovo prisustvo na samitu Arapske lige, koji počinje u petak, veliki je korak u normalizaciji odnosa nakon dvanaestogodišnje suspenzije. 22-člana liga, koja se sastaje u saudijskom gradu Džedi, nedavno je ponovo vratila u članstvo Siriju i sada je spremna da ponovo u svoje redove primi Assada. Tokom sukoba u Siriji, Assad je posjetio samo Rusiju i Iran, a u posljednje dvije godine išao je u Oman i Ujedinjene Arapske Emirate.

Saudijska Arabija je ranije bila ključni podržavalac naoružanih opozicionih grupa koje su pokušavale zbaciti Assada. Međutim, posljednjih mjeseci Rijad je pozvao na dijalog kako bi se okončao sukob u kojem je poginulo pola miliona ljudi i raseljena polovina prijeratnog stanovništva Sirije. Dvije zemlje prekinule su odnose 2012. godine, na vrhuncu sukoba u Siriji. Prošle sedmice su se dogovorili o ponovnom otvaranju svojih ambasada.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman zalagao se za mir u regionu, a posljednjih mjeseci Rijad je poboljšao svoje odnose sa Iranom, obnovio veze sa Sirijom i okončao višegodišnji rat u Jemenu. Iran, glavni podržavalac sirijske vlade u sukobu u toj zemlji, potpisao je u martu sporazum u Kini o obnavljanju odnosa sa Saudijskom Arabijom. Očekuje se da će obnovljene saudijsko-iranske veze imati pozitivne efekte na zemlje Bliskog istoka u kojima ove dvije podržavaju rivalske grupe. Washington se snažno protivio normalizaciji odnosa s Asadom, rekavši da prvo treba doći do rješenja sirijskog sukoba zasnovanog na rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Osim Saudijske Arabije, Jordan i Egipat su također obnovili veze s Damaskom. Kuvajt, Maroko i Katar i dalje se protive normalizaciji odnosa sa Sirijom, a Katar je i dalje ključni podržavalac sirijskih pobunjeničkih grupa koje se bore protiv Assada. 



(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.