22.5.2023. 13:54
0
Šef WHO-a upozorava: Sljedeća pandemija će sigurno doći na vrata
Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) danas je pozvao zemlje da provedu reforme potrebne kako bi bile spremne za sljedeću pandemiju, te da ispoštuju prethodno preuzetu obvezu većeg finansiranja zdravstvene agencije UN-a.

Govoreći na godišnjoj zdravstvenoj skupštini WHO-a nakon proglašenja kraja pandemije COVID-a 19, Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je vrijeme za napredovanje u pregovorima o sprječavanju sljedeće pandemije.

- Ne možemo baciti ovu limenku niz cestu, rekao je glavni direktor WHO-a u velikom obraćanju državama članicama WHO-a, upozoravajući da će sljedeća pandemija sigurno "doći na vrata".

- Ako mi ne napravimo promjene koje se moraju napraviti, ko će onda? A ako ih ne napravimo sada, kada ćemo, dodao je.

Desetodnevna godišnja skupština WHO-a u Ženevi, koja se podudara sa 75. godišnjicom osnivanja organizacije, trebala bi se baviti globalnim zdravstvenim izazovima, uključujući buduće pandemije.

Trenutno 194 države članice WHO-a pregovaraju o reformama obvezujućih pravila koja određuju njihove obaveze u slučaju međunarodne prijetnje zdravlju, a također izrađuju nacrt šireg sporazuma o pandemiji koji bi trebalo ratificirati iduće godine.

- Predanost ove generacije (sporazumu o pandemiji) je važna, jer je ta generacija iskusila koliko mali virus može biti grozan, rekao je Tedros, prenosi Index.hr.

Zemlje bi kasnije u ponedjeljak također trebale razmotriti budžet WHO-a za 2024.-2025. koji uključuje povećanje godišnjih izdvajanja.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.