24.5.2023. 13:06
0
Južnoafrička Republika: Broj umrlih od kolere povećan na 17
Broj umrlih od kolere u Južnoafričkoj Republici povećan je na 17, objavile su zdravstvene vlasti u srijedu.

Pokrajinski zdravstveni odjel Gauteng saopštio je da u pokrajini ima 29 laboratorijski potvrđenih slučajeva kolere i da je trenutno primljeno 67 pacijenata zbog gastrointestinalne infekcije.

U nedjelju su zdravstveni zvaničnici objavili izbijanje kolere s 10 smrtnih slučajeva u Hammanskraalu, sjeverno od glavnog grada Pretorije.

Više od 100 ljudi do sada je liječeno u okružnoj bolnici Jubilee, a više desetina drugih je prebačeno u zdravstvene ustanove u glavnom gradu Pretoriji.

Kolera, koju uzrokuje bakterija "Vibrio", prenosi se hranom i vodom, uzrokuje teške proljeve i dehidraciju organizma. Bolest može biti smrtonosna ako se ne liječi.

Nomantu Nkomo-Ralehoko, član Izvršnog savjeta za zdravlje i dobrobit u provinciji Gauteng, pozvao je stanovnike da preduzmu dodatne mjere kako bi izbjegli zarazu, da održavaju odgovarajuću higijenu i ne piju neispravnu vodu.

Ovo je drugi put u ovoj godini da je Južnoafrička Republika potvrdila izbijanje kolere. U februaru su zdravstvene vlasti zabilježile dva slučaja kolere uvezene iz susjednog Malavija, gdje je epidemija odnijela stotine života.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Južnoafrička Republika zabilježila je najgore izbijanje kolere prije više od deset godina sa oko 12.000 slučajeva nakon izbijanja u susjednom Zimbabveu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.