16.6.2023. 20:25
0
Neizvjesno da li će Kurti prisustvovati sastanku koji je najavio Borrell
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da još nije odlučio da li c´e ic´i u Brisel na sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojeg je prethodno najavio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell.

Borrell je jučer rekao da će naredne sedmice pozvati Kosovo i Srbiju na sastanak za „upravljanje kriznim situacijama“.

„Što se tiče poziva gospodina Borrella da se sastanemo u Briselu, malo mi je čudno jer kada smo ga pitali za sastanak u Briselu prošle sedmice, on je rekao da nam je prvo potrebna deeskalacija situacije. I odmah nakon otmice trojice policajaca od srbijanske specijalne jedinice, Borrell traži sastanak na visokom nivou“, rekao je Kurti.

Dodao je da je poziv stigao kada je „eskalacija velika kao planina“.

Odnosi Kosova i Srbije su dodatno zategnuti nakon što su dvije strane iznijele suprostavljene verzije događaja šta se desilo sa policajcima.

Zvanična Priština tvrdi da su ih srbijanske snage „kidnapovale“ sa teritorije opštine Leposavić na Kosovu, dok su u Beogradu naveli da su ih uhapsile antiterorističke jedinice srbijanske žandarmerije u opštini Raška u Srbiji.

Nakon ovih dešavanja, vlada Kosova je donijela odluku o pooštravanju granične kontrole sa Srbijom sa ciljem „obezbjeđivanja bezbjednosti na granicama“, kao i odluku o blokadi uvoza robe iz Srbije na Kosovo, navodi Beta, prenosi N1. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.