2.7.2023. 9:05
1
Šta se desilo kobne noći koja je pokrenula haos u Francuskoj: “Ne mrdaj ili ću ti sasuti metak u glavu”
Putnik koji je bio u vozilu sa Nachelom M. (17) u vrijeme pucnjave obavio je videosnimak u kojem je otkrio šta se zaista dogodilo kobnog jutra kada je policajac ubio tinejdžera tokom kontrole u Nanterru, predgrađu u zapadnom dijelu Pariza.

To je dovelo do velikih nereda širom Francuske u kojima su zabilježeni žestoki okršaji policije i demonstranata.

Objavio snimak

Mladić je na društvenim mrežama objavio snimak na kojem kaže da „na društvenim mrežama ima mnogo laži“ i da će ispričati „kompletnu priču“.

Putnik, koji je sa Nachelom bio u automobilu sa poljskim tablicama, rekao je da su pozajmili vozilo. Potom su otišli da se provozaju po Nanterru, ali “nisu bili pod utjecajem alkohola ili droge“.

Rekao je da su se nalazili u autobuskoj traci kada su primijetili policiju na motorima i na kraju se zaustavili. Rekao je da je jedan policajac došao do prozora i zapretio Nachelu, prenosi Nova.rs.

„Ugasi motor ili ću te upucati“, rekao je policajac, tvrdi prijatelj ubijenog mladića.

Dodaje da je policajac udario Nachela drškom pištolja. Potom je stigao drugi policajac i učinio isto. Zatim je prvi policajac prislonio pištolj Nachelu na glavu i rekao da „ne mrda ili će mu sasuti metak u glavu.“

Udario ga kundakom

Tvrdi da mu je onda drugi policajac rekao da ga upuca i da ga je onda prvi ponovo udario kundakom pištolja.

Ovo je primoralo Nachela da pusti kočnicu.

Drugi policajac, tvrdi putnik, tada je pucao, upozoravajući Nachela da skine nogu sa gasa.

„Vidio sam ga u bolovima. Drhtao je. Bio sam uplašen. Izašao sam iz vozila i pobjegao. Mislio sam da bi mogli da me upucaju, pa sam pobjegao“, rekao je mladić.

Ubistvo Nachela, tinejdžera alžirskog i marokanskog porijekla, za koje je optužen i uhapšen policajac u utorak ujutru, izazvalo je bijes velikog broja građana.

Četvrte noći po redu protesti su eskalirali. Slike automobila koji gore, policijskih stanica koje demonstranti gađaju kamenicama i vatrometom, kao i razbijeni i opljačkani izlozi, obišli su svijet.

Samo tokom sinoćnjeg protesta bilo je angažovano gotovo 45.000 policajaca širom zemlje. U četvrtak uveče uhapšeno je skoro 1.000 osoba. Povrijeđeno je 79 policajaca, a napadnuta je 31 policijska stanica i 11 kasarni žandarmerije. Zapaljeno je 1.350 vozila, kao i 234 objekta.


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.