18.10.2023. 8:03
0
Hezbollah najavljuje “dan nezapamćenog gnjeva” protiv Izraela
FOTO: AFP
Moćna naoružana grupa sa sjedištem u Libanu, Hezbollah, pozvala je na dan "gnjeva bez presedana" u znak protesta protiv Izraela i posjete predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena.

Kasno sinoć grupa je optužila Izrael za napad na bolnicu Al Ahli, gdje je, kako je saopćilo ministarstvo zdravstva Gaze, najmanje 500 ljudi poginulo u eksploziji.

Izrael je odbacio odgovornost, optužujući palestinsku militantnu grupu Islamski džihad za pogrešno ispaljivanje rakete, dok je Islamski džihad odbacio bilo kakvu umiješanost.

Protesti su tukom noći izbili na Zapadnoj obali, kao i u Jordanu, Turskoj, Iranu, Iraku te ispred američke ambasade u Libanu, gdje je ispaljen suzavac.

"Napad otkriva pravo kriminalno lice ovog entiteta (Izraela) i njegovog sponzora, SAD, koje snose direktnu i potpunu odgovornost za ovaj masakr", objavio je Hezbollah, prenosi Sky News.

Istovremno, izraelska vojska (IDF) traži od stanovnika grada Gaza da se evakuiraju prema jugu.

Rečeno je da postoji "humanitarna zona" s dostupnom pomoći u Al-Mawasiju, oko 30 kilometara niz obalu.

"IDF poziva stanovnike grada Gaze da se evakuiraju na jug radi svoje zaštite", objavila je vojska.

U izjavi su ponovljene prethodne naredbe koje je vojska izdala prošle sedmice, a prema kojima se više od milion civila trerba uputiti ka sjevernoj Gazi prije potencijalne kopnene ofanzive izraelskih trupa.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.