19.10.2023. 14:01
0
Škotska spremna prihvatiti palestinske izbjeglice iz Gaze
FOTO: Twitter
Naše bolnice će liječiti povrijeđene muškarce, žene i djecu u Gazi gdje god možemo, kazao je Yousaf.

Premijer Škotske, Humza Yousaf, izjavio je na konferenciji Škotske nacionalne partije (SNP) da je Škotska spremna prihvatiti palestinske izbjeglice iz Gaze. 

- Pozivam Vladu Velike Britanije da preduzme dva hitna koraka. Prvo, trebali bi početi rad na stvaranju uslova za preseljenje izbjeglica za one u Gazi koji žele i mogu otići. Kada to učine, Škotska je spremna biti prva zemlja u Velikoj Britaniji koja će ponuditi sigurnost i utočište onima koji su zahvaćeni ovim strašnim napadima - rekao je Yousaf.

Yousaf je istakao da je Škotska spremna odigrati svoju ulogu.

- Naše bolnice će liječiti povrijeđene muškarce, žene i djecu u Gazi gdje god možemo - kazao je Yousaf.

Yousaf, prvi muslimanski lider jedne zapadnoevropske zemlje u modernom vremenu, rekao je da Izrael ima pravo da se brani i izrazio “apsolutno” saosjećanje sa žrtvama Hamasa. Međutim, kritizirao je Izrael zbog nametanja nezakonitog oblika kolektivnog kažnjavanja i zamjerio britanskoj vladi što je pružila tako snažnu podršku Izraelu odmah nakon napada, ne dovodeći u pitanje njen odgovor.

- Nema sumnje da je kolektivno kažnjavanje kršenje međunarodnog prava. Ne znam zašto se ljudi vrte okolo po tom pitanju. Postoje pravila angažmana - rekao je Yousaf, prenosi Avaz.

(Mubina Lj.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.