29.10.2023. 10:17
0
Dolar ojačao, a euro oslabio
Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice porasla jer američka ekonomija i dalje snažno raste, pa bi kamatne stope u SAD-u mogle ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo. Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,4 posto, na 106,58 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,3 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0565 dolara. No, kurs dolara oslabio je prema japanskoj valuti, za 0,15 posto, na 149,65 jena. Jačanje američke valute zahvaljuje se stabilnom, pa čak i ubrzanom rastu američke privrede.

Prošle sedmice, među ostalim, objavljeno da je u trećem tromjesečju američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao 1,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je uvećan za 0,5 posto. U odnosu na treće lanjsko tromjesečje, porastao je za 2,9 posto, nakon 2,4-postotnog povećanja u razdoblju od aprila do juna.

To je podržalo kurs dolara jer bi kamate američke centralne banke mogle biti dodatno povećane, a uz to, mogle bi se zadržati na povišenim nivoima duže nego što se očekivalo. S druge strane, Evropska centralna banka zadržala je prošle sedmice na redovnoj sjednici kamatne stope nepromijenjene i poručila da inflacija u eurozoni popušta.

Ekonomija eurozone nije u tako dobroj formi kao američka, a kamate se kreću na nižim nivoima nego u SAD-u, pa ne čudi jačanje američke valute prema europskoj.

Dolar je ojačao i zbog toga što se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, a kako se ulagači plaše eskalacije sukoba između Izraela i palestinske militantne organizacije Hamasa, svoj kapital ulažu u investicije koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Blagi pad kursa dolara prema jenu posljedica je samo strahovanja ulagača od moguće intervencije japanske centralne banke, s obzirom na to da se prošle sedmice, prvi put nakon godinu dana, kurs dolara probio iznad nivoa od 150 jena.

(Ajdin B.)

DolarEuro
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.