22.12.2023. 14:18
0
Wall Street Journal objavio da je iz Prigožinovo ubistvo organizovao bliski savjetnik Putina
FOTO: AFP
Kremlj je optužio Wall Street Journal da objavljuje "senzacionalnu fikciju" nakon što je objavio da je smrt šefa plaćenika Jevgenija Prigožina u avionskoj nesreći orkestrirao ruski sigurnosni zvaničnik Nikolaj Patrušev, prenosi Reuters.

WSJ je izvijestio da je Prigožinov privatni avion oboren malom bombom postavljenom ispod krila. U izvještaju se citiraju neimenovani zapadni obavještajni zvaničnici i bivši ruski obavještajac.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je vidio ovaj tekst, ali da ga neće komentirati. Međutim, dodao je: “U posljednje vrijeme, nažalost, Wall Street Journal veoma voli da proizvodi senzacionalnu fikciju“.

Prigožin, osnivač plaćeničke grupe Wagner koja se borila za Rusiju u Ukrajini, vodio je dugogodišnju svađu sa odbrambenim establišmentom koja je kulminirala potpunom pobunom krajem juna. To se brzo završilo, ali je naširoko viđeno kao ozbiljan izazov za gotovo četvrt vijeka staru vlast predsjednika Vladimira Putina.

Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći tačno dva mjeseca kasnije. Kremlj je ranije odbacio kao “apsolutnu laž” sugestiju da je on ubijen po Putinovom naređenju. Putin je u oktobru sugerisao da su nesreću izazvale ručne bombe koje su detonirane unutar aviona.

Još devet osoba je također ubijeno: dvije druge ličnosti iz Wagnera, četiri Prigožinova telohranitelja i tročlana posada.

Kako navodi Reuters, Patrušev (72) je bivši šef službe sigurnosti FSB-a, a sada je sekretar Vijeća sigurnosti Rusije i smatra se jednim od najutjecajnijih tvrdolinijaša među Putinovim bliskim savjetnicima.

Njih dvoje se poznaju od kada su zajedno radili u sovjetskom KGB-u u Lenjingradu, sada Sankt Peterburgu, još 1970-ih godina.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.