26.12.2023. 19:20
0
Katedrala u Kölnu zbog terorističke prijetnje ostaje zatvorena do daljnjega
Zbog povišenog stepena opasnosti od terorističkih napada katedrala u Kölnu i dalje ostaje zatvorena za posjetioce uz izuzetak ulaska vjernika na mise, saopćila je njemačka policija.

"Za ulaske u katedralu iz liturgijskih razloga, poput prisustvovanja misli ili ispovijesti, bit će omogućen pristup nakon policijske kontrole. Za ostale vrste posjeta katedrala iz sigurnosnih razloga i dalje ostaje zatvorena", stoji u zajedničkom saopćenju policije i Kölnske nadbiskupije.

Tako Kölnska katedrala, najposjećeniji turistički lokalitet u Njemačkoj, ostaje zatvorena između Božića i Nove godine kada katedralu obično posjeti preko 100.000 turista.

Kölnski nadbiskup Reiner Maria Woelki zahvalio je policiji koja se, kako je rekao, pobrinula za to da su vjernici u katedrali bez straha mogli proslaviti Božić.

Sigurnosne mjere uvedene su još prošlog vikenda zbog sumnje u pripremu terorističkih napada s islamističkom pozadinom na katedrale u Kölnu i Beču, prenose agencije.

U svezi s mogućim napadima u Saarskoj u Njemačkoj je uhapšena jedna osoba koja je otprije policiji poznata kao militantni islamist.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Berlinu govori o "trenutno povećanoj opasnosti od islamističkog terorizma".

Vlasti se također pribojavaju nereda u novogodišnjoj noći poput onih prošle godine kada su stanovnici uglavnom migrantskog porijekla širom Njemačke pirotehničkim sredstvima napadali policiju i vatrogasce.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.