5.1.2024. 17:24
0
Šef Sjeverne Koreje zaprijetio SAD-u: Rat je neizbježan, moram nastaviti s nuklearnim programom
Sjeverna Koreja i njihov kontroverzni vođa, Kim Jong Un, obećala je lansirati tri nova špijunska satelita, izgraditi vojne bespilotne letjelice i pojačati svoj nuklearni arsenal 2024.

Kim Jong Un je, također, dodao da aktuelna američka politika čini rat sa Sjevernom Korejom neizbježnim.

Kim je oštro kritikovao Washington nakon petodnevnih sastanaka vladajuće stranke na kojima su postavljeni privredni, vojni i vanjskopolitički ciljevi za narednu godinu.

“Činjenica je da na Korejskom poluotoku rat može izbiti u bilo kojem trenutku”, rekao je Kim, prenosi državna novinska agencija KCNA. Naredio je vojsci da se pripremi za “pacificiranje cijelog teritorija Južne Koreje”, uključujući nuklearne bombe ako je potrebno, kao odgovor na bilo kakav napad.

Kimov govor dolazi uoči godine u kojoj će se održati ključni izbori u Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama. Stručnjaci predviđaju da će Sjeverna Koreja nastaviti kampanju vojnog pritiska kako bi dobila prednost uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru ove godine, koji bi mogli dovesti do povratka bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je s Kimom razmjenjivao i prijetnje i historijsku diplomatiju.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.