18.1.2024. 15:31
0
Sjeverna Koreja: Tinejdžeri gledali zabranjene serije, policajci ih izveli na stadion i strogo kaznili
FOTO: Screenshot/x
Rijetke snimke koje je dobio BBC na korejskom pokazuju kako Sjeverna Koreja javno osuđuje dvojicu tinejdžera na 12 godina teškog rada zbog gledanja južnokorejskih serija.

Snimka, za koju se pretpostavlja da je nastala 2022. godine, prikazuje dvojicu 16-godišnjaka s lisicama na rukama pred stotinama učenika na otvorenom stadionu.



Na snimci se također vide uniformirani policajci koji su prekorili tinejdžere, jer nisu "duboko razmislili o svojim pogreškama". Južnokorejska zabava, uključujući TV serije, zabranjena je na sjeveru. Uprkos tome, neki su spremni riskirati strogu kaznu kako bi pristupili južnokorejskim serijama koje imaju ogromnu svjetsku publiku.

Ovakve snimke su rijetke, jer Sjeverna Koreja zabranjuje da fotografije, snimke i drugi dokazi o životu u zemlji cure u vanjski svijet. Ovu snimku BBC-ju je dostavio South and North Development (Sand), istraživački institut koji radi s prebjezima sa Sjevera.

Snimka je navodno distribuirana u Sjevernoj Koreji radi ideološke edukacije i upozorenja građanima da ne gledaju "dekadentne sadržaje". Snimka uključuje naratora koji ponavlja državnu propagandu. "Kultura pokvarenog marionetskog režima proširila se čak i na tinejdžere. Imaju samo 16 godina, ali su uništili vlastitu budućnost", govori glas.

Policajci su također imenovali tinejdžere i otkrili njihove adrese. Prije su maloljetnici koji su na taj način kršili zakon znali biti poslani u omladinske radne logore, a kazna je obično bila manja od pet godina. Međutim, 2020. Pjongjang je donio zakon prema kojem se gledanje ili distribucija južnokorejske zabave kažnjava smrću.

Prebjeg je ranije ispričao za BBC da je bio prisiljen gledati kako 22-godišnjaka ubijaju iz vatrenog oružja. Objasnio je kako je taj mladić bio optužen da je slušao južnokorejsku muziku i da je sa svojim prijateljem dijelio filmove s Juga.

"Divljenje prema južnokorejskom društvu uskoro može dovesti do slabljenja sistema... To se protivi monolitnoj ideologiji zbog koje Sjevernokorejci štuju porodicu Kim", rekla je Choi Kyong-hui, izvršna direktorica Sanda.

Sjevernokorejci su počeli uživati u južnokorejskim zabavnim sadržajima tokom 2000-tih, kada je Južna Koreja provodila "politike sunca" nudeći bezuslovnu ekonomsku i humanitarnu pomoć Sjeveru. Seul je okončao tu politiku 2010., istaknuvši kako pomoć nije stizala do običnih Sjevernokorejaca kojima je bila namijenjena te da nije rezultirala nikakvim "pozitivnim promjenama" u ponašanju Pjongjanga, prenosi Hina.

Ipak, južnokorejska zabava nastavila je stizati do Sjeverne Koreje preko Kine.

"Ako vas uhvate dok gledate američku dramu, možete se izvući s mitom, ali ako gledate korejsku dramu, bit ćete ubijeni", naveo je sjevernokorejski prebjeg.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.