28.1.2024. 9:57
0
U jeku ruskih prijetnji: Finci danas biraju novog predsjednika
Finska danas bira novog predsjednika koji će voditi zemlju u njenoj novoj ulozi unutar NATO-a nakon što je prekinula decenijama nesvrstanosti i pridružila se zapadnom odbrambenom savezu kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, javio je Reuters.

Svih devet kandidata obećavaju čvrst stav prema Rusiji ako budu izabrani za predsjednika, ulogu koja vodi vanjsku i sigurnosnu politiku u bliskoj saradnji s vladom i predstavlja zemlju na sastancima NATO-a, dok istovremeno djeluje i kao vrhovni komandant vojske.

Alexander Stubb iz Nacionalne koalicije desnog centra je favorit, a ankete su mu pokazale da ima podršku od 22 do 27%, ispred člana Zelene stranke Pekke Haavistoa sa 20 do 23%.

Jussi Halla-aho iz nacionalističke Finske partije je na 15 do 18%. Guverner Banke Finske Olli Rehn i socijaldemokratska povjerenica Evropske unije Jutta Urpilainen su među šest kandidata.

Ako niko ne dobije više od 50% glasova, održaće se drugi krug sa dva kandidata sa najviše glasova. Djelimični rezultati se očekuju ubrzo nakon zatvaranja birališta u 18:00 GMT, a konkurenti za vjerovatni drugi krug trebalo bi da budu jasni do 20:30 GMT.

Novi predsjednik zamijeniće 75-godišnjeg aktuelnog predsjednika Saulija Niinista koji se mora povući nakon dva šestogodišnja mandata.

(Sead M.)

Finska
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.