5.2.2024. 11:33
0
Huti upozorili Italiju da će postati meta ako se pridruže napadima na Jemen
FOTO: TELEGRAM
Mohamed Ali al-Houthi, čelnik vrhovnog revolucionarnog komiteta Huta, rekao je za La Repubblica da Italija mora biti neutralna u ratu protiv Gaze i da će postati meta ako bude učestvovala u napadima na Jemen.

Italija je u petak rekla da će dati admirala za komandu pomorske misije EU na Crvenom moru kojoj se pridružila da zaštiti brodove od napada Huta.

Cijeli intervju pročitajte na OVOM LINKU. 

Mandat misije, koji će biti pokrenut sredinom februara, bit će zaštita komercijalnih brodova i presretanje napada, ali ne i učestvovanje u napadima protiv Huta, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

U međuvremenu, Amerikanci su nastavili s napadima na položaje Huta u Jemenu. Centralna komanda SAD-a je saopćila da su američke snage pogodile krstareću raketu za kopneni napad i četiri protivbrodske rakete koje su "bile spremne za lansiranje na brodove u Crvenom moru".

Napadi su uslijedili nakon kontinuiranih napada Huta, koji su de facto vlast u Jemenu, na vojne i komercijalne brodove u Crvenom moru. Huti navode da se njihovi napadi vrše na "brodove povezane sa Izraelom" u solidarnosti sa palestinskim narodom. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.